Malatya Mutfak Kültürü BUGÜN UNUTULMUŞ OLAN VE AZ YAPILAN YEMEKLER İLEŞEMEN Su kuşganada kaynar, biraz düğürcek bulgur atılır. Üzerine elenmiş un
katılır. Ayrı bir kapta doğranan soğan, yağda kavrulur. Bu da kuşganaya eklenir
ve karıştırılarak pişirilir. BULGUR HERLESİ Önce su kaynatılır. Üzerine biraz bulgur konulur. Ayrı bir kapta soğuk suya
un dökülür ve kaynayan çorbanın üzerine aktarılır. Piştikten sonra tavada
yağla-soğan kavrulup bunun üzerine eklenir, karıştırılır, tuzu atılıp ateşten
alınır. ERGİBAZ "Fakir Yemeği" olarak da bilinir. Bir tasa su konulur. İçine sarımsak
dövülerek katılır ve bu suya ekmek batırılarak da yenir. GÜL YAPRAĞI Yoğurda sarımsak dövülerek katılır. İçine ekmek doğranır. Tuzu atılır.
Karıştırılıp yenir. EKMEK TİRİTİ (PAPARA) Kuşganada aş yağı eritilir. Üzerine de ekmek doğranır. Bu bir iki taşım
(dalım) kaynadıktan sonra ocaktan indirilir. ÇILBIR Yumurta tabağa kırılır. İçine bir miktar un katılır. Bir tavada da aş yağı
eritilir. Önceden hazırlanan malzeme bu tavaya aktarılır ve karıştırılır.
Ateşten hemen indirilir. Üzerine yoğurtlu sarımsak dökülerek yenir. FAKİR KELLESİ Bol soğan halka halka kesilir. Yağda kavrulur. Soğanın üzerine su ve sarımsak
koyularak ateşte kaynatılır. Üzerine ekmek doğranarak yenir.
|