Kullanılacak Tanıtma Araçları

I. Uluslararası Atatürk ve Türk Halk Kültürü Sempozyumu Bildirileri

Devlet Çapında İçte ve Dışta Türk Milli Kültürünü Tanıtma İlkeleri

Kemal EKER ( Türkiye )

Kullanılacak Tanıtma Araçları

Araçların kullanılmasındaki prensip; “konu, vaka, olay hedef ve amaca göre tespit edilen vasatlara uygun vasıtaları, termiğine uygun olarak; yerinde ve zamanında kullanılmasıdır. Tanıtma araçlarına, şartlara ve ihtiyaçlara göre ilaveler yapılabilir.

Tanıtım; ” dış alemin sempatisini ve iyi niyetini sağlamak amacı ile yönetici ve girişimcilerin baş vurdukları çabaların tümüdür. Tanıtımın faaliyetlerinde kitle iletişim araçlarının fonksiyonu büyüktür; tanıtmanın evrensel olma niteliğidir.

1) Basın Yayın Tanıtma Vasıtaları:

Gazete, dergi, kitap, broşür, afiş, beyannâme, lügat, ansiklopedi, özel ve millî haber ajansları, makale, fıkra, bilgi, havadis, karikatür, resim, fotoğraf, şiir, hikaye, roman, reklam (el, duvar, basın) döviz, amblem ve benzeridir.

2) Radyo Televizyon Bilgisayar Video ve Kaset:

Tanıtma vasıtaları, haberler, olaylar, yorumlar, konuşmalar, festivaller, moda, açık oturum, yarışmalar, panel, röportajlar, skeç, temsil, müzik, marşlar, şiir, sanat, kültür, tiyatro, forum, sempozyum, folklor, sanatkarlar, okuyucu, dinleyici, seyirci mektupları ve benzeridir.

3) İnsan

Tanıtma araçları ne kadar gelişirse gelişsin, yine ön planda; insan rol oynayacaktır. Bilhassa uzman tanıtıcılar, gizli-açık eleman ve ajanslar, yazarlar, öğretmenler, hatipler, profesör ve ilim adamları, bilhassa topluma yön verecek ve etkileyecek olan “görüş liderleri” ve benzeri gibi elemanlardır.

4) Diğer Tanıtma Araçları:

Pul, kartpostal, harita, turistik rehberler, üniversiteler, vakıflar, spor kuruluşları, sosyal kuruluşlar, tanıtıcı broşürler, turistik eşyalar (plak, kibrit, sigara, takvim, hediyelik süs eşyaları, kitapçıklar) gezici ve sabit sergiler, fuarlar, sinema, tiyatro, bale, folklor, kültür geceleri, Türk geceleri, moda, defile, güzellik yarışmaları, özlü sözler, fıkralar, millî günler, bilhassa 23 Nisan Çocuk Bayramları, dinî günler, konferans, açık oturum, tarihî yer ve anıtlar, turistik geziler, anketler, psikolojik ve eğitici, öğretici ve koruyucu çeşitli konularda broşürler müzeler, kardeş il, ilçe ve köyler, ordu günleri, uçak gösterileri, donanma ziyaretleri, fener alayları, millî kurtuluş günleri, geçit törenleri, tatbikatlar, rozet, madalyon, hediyeli yarışmalar, uluslar arası toplantılar, davetler, dış temsilcilikler ve benzeri faaliyetler.

5) Para

Maddî ve manevî imkân sağlayan ve uygulamalardaki harcama kaynakları bütün tanıtmayı planlamak, programlamak, tanıtmak için gerekli olan harcamalar gibi kullanmak ve devam ettirebilmek için ihtiyaç duyulan önemli bir araçtır. Müsbet ve menfî unsur olarak, toplumu huzursuz kılacak girişimler yaratmamak için tanıtmanın şekline, yerine, konusuna, hedeflerine ve ülkesine göre bu araçlar titizlikle uygun olarak seçilmelidir.

6) Tanıtmada Gönüllüler:

Talat Halman, Feyyaz Karacan, Nermin Menemencioğlu, Yüksel Pazarkaya, Güzin Dino, Sitello Berberakis, Panayot Abacı, Leyla Gencer, Aysun Tanış, Hasan Teoman, Hamit Batu, Nazım Hikmet, İdil Biret, Fikret Mualla, Suna Kan, Verda Erman, Pekinel Kardeşler ve benzerlerinden Türkiye'nin çıkarları için yaşayanlardan yararlanalım.

Sanatçılara devlet desteği unutulmamalıdır. Sanatçı geleceğinden emin olabilmelidir.

Kanuni ve Mimar Sinan gibi sergilerin yanında çağdaş Türk sanatını örnekleriyle birlikte dünyaya gösterilmelidir.

7) Görevliler:

Ülkemizde görevli bulunan diplomatlar ve yabancı basın mensupları, yurt dışında görevli bulunan Türk diplomatları ve basın yayın mensupları, dünya üniversitelerindeki Türkoloji bölümleri.

Türkiye çağdaş bir ülkedir, hukuk devletidir, lâiktir ve “Yurtta barış dünyada barış” deyişi temel siyasetidir.

Tanıtmada; örgütlenmek, planlama ve programlama, değerlendirme ve uygulamayla işe başlanmalıdır.

Değerlendirmelerde:

- Zaman kazanmak
- Zamanı değerlendirmek
- Zaman aşındırmamak
- Zamanı kaçırmamak

Prensibine her konuda uyulmalıdır.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1324 kez gösterilmiştir.