Malatya Mutfak Kültürü
Özel Gün Hazırlıkları ve Yemekleri
Adak Bir işin hayırlı olması, iyi neticelenmesi, beklentilerin
gerçekleşmesi halinde adaklar adanır. Bu adak kurban kesme ya da pilav-kömbe
dağıtma biçiminde gerçekleştirilir. Arguvan’ın bir köyünde anlatıldığına göre bir ailenin uzun süre erkek
çocukları olmamış. Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Kale köyünde bulunan
“Abdulvahap Ziyareti”ne gitmişler ve eğer erkek çocukları olursa 7 yıl senede
bir defa yalınayak yürüyerek ziyarete koç kurban getireceklerini dilemişler. Bir erkek çocukları doğduktan sonra, adaklarını yerine getirmek için 7 sene
süreyle yalınayak yürüyerek, koç kurban götürüp kesmişler. Çocukların adını da
Vahap koymuşlar. Ayrıca “bir işe girersem, bir ev yaptırırsam, oğlum askerden sağ salim
dönerse, istediğimle evlenirsem falan ziyarete adağımdır, bir kurban kesip
dağıtacağım” şeklinde veya “eğer hastalığım iyileşirse bir kınalı koçla her yıl
üzerine geleceğim” diye adakta bulunulur. Ziyaret ve yatırlarda dilenen dilekler
gerçekleştiğinde adaklar hemen yerine getirilir. Adaklar yalnızca koç kurban etme şeklinde olmayıp kömbe, yağlı ekmek dağıtmak
ya da horoz kesmek biçiminde de uygulanmaktadır.
|