Malatya Mutfak Kültürü
Özel Gün Hazırlıkları ve Yemekleri
Bir İşe Başlama-Bitirmelerde Yapılanlar Hasat ve çift sürme sonunda
yapılan törenler başlı başına özel bir tören olduğundan burada bahsedilmedi.
Buradaki konumuzu; temel atma, evi yapıp bitirme, traktör-araba alma, su çıkarma
vb. gibi durumlarda yemek kültürü bakımından yapılan âdetler teşkil etmektedir.
Köylerde evin temeli kazıldığında, bir traktör alındığında, evin inşaatı
tamamlandığında, bahçe sulamak için kuyu açıldığında kurban kesilip, kurbanın
kanı temele, inşaatın bir duvarının köşesine, traktörün tekerine az miktarda
akıtılır. Sonra kurban etinden “etli bulgur pilavı” yapılarak komşulara
dağıtılır. Kurban etini çiğ olarak da dağıtmak yaygın bir uygulamadır.
|