Malatya Mutfak Kültürü
Unlu Aşlar Un katkısının ana malzeme olarak kullanıldığı yemekler de
Malatya’da önemli yer tutar. Unlu mamuller olarak adlandırabileceğimiz
yiyecekler şunlardır: PİRİNÇLİ HERLE Malzemeler: 1 çay bardağı pirinç, 3 yemek kaşığı kıyma, 2 yemek kaşığı
tereyağı, 2-3 yemek kaşığı un, yeteri kadar tuz. Bu yemeğin yapılması için un dışında pirince, kıymaya ve tereyağına ihtiyaç
vardır. Pirinç pişirilir. İçine kıyma konur. Pirinç pişirildikten sonra başka
bir kapta un su ile çırpılır. Hiç topak kalmayacak şekilde çırpıldıktan sonra
pirinç üzerine dökülür. Çorbanın biraz daha koyu olacak hale geldiğinde hazır
demektir. Servis yapılırken üzerine yağı ve tuzu ilave edilir. KUYMAK (HERLE-HASİDE-HAŞIL) Malzemeler : 2 su bardağı su, 3-4 kaşık un. Arzuya göre un pişirilirken şeker
konulabilir. Yarım su bardağı pekmez, 3-4 kaşık tereyağı. Kuşgana içerisine az miktarda su koyulur. Üzerine un katılır ve ağaç kaşıkla
iyice çırpılarak, cıvık kıvama getirilir. Bu işlem yapılırken hamurun içinde
pütür kalmamasına (yöre deyimiyle “giliç”) dikkat edilir. Bu işlemden sonra, kuşgana ocağa bırakılarak hamur pişirilir. Ayrıca tabağa
alınan kuymağın üzerinde kaşığın altıyla 5-6 tane çukur izi yapılır. Tavada
aşyağı ve pekmez beraberce eritilir, tabağın üzerindeki çukurlara gezdirilir.
Sıcak sıcak yenilmelidir. Doğum yapan kadınlara özellikle kuymak yedirilir. HERLE (unun kavrulması yoluyla yapılan) Un yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine su ilave edilip kavrulur.
İçine kuru biber, baharat atılarak pişirilir. NİŞASTALI HASİDE Nişasta kaba konur, üzerine şekeri eklenir. Yeteri kadar da su konur, biraz
karıştırılır. Bir tarafta bekletilir. Biraz bekletildikten sonra tekrar
karıştırılır. Yağı tavaya konur. Yağ yandıktan sonra hallenmiş nişasta
karışımına dökülür ve pişirilir. Hasideye pekmez de katılabilir. GELİNÖĞÜ Tereyağı ile un kavrulur, su ve şeker katılarak ya da şeker yerine pekmez
katılıp pişirilir. Sıcak sıcak yenilir. Öncelikle lohusaya yedirilen bir yemek
çeşididir. TUTMAÇ Hamur geometrik şekillerde kesilerek kurutulur. Daha sonra nohut, mercimek,
kuşbaşı et, maydanoz katılarak pişirilir. Üzerine sumak suyu katılır. UN HERLESİ Soğuk suya azar azar un katılarak kaşıkla çırpılır ve cıvık hamur kıvamına
getirilir. Bu işlem tencere içerisinde yapılır. Sonra ocakta pişirilir. Üzerine
şekerli yağ eritilip dökülerek servis yapılır.
|