Malatya Mutfak Kültürü
Pilavlar Malatya’da pilavların temel maddesi bulgurdur. Bulgurun
yanında pirinç de kullanılır. BULGUR PİLAVI Baş ya da orta bulgurdan bir miktar alınır. Tencerede önce yağ yakılır,
üzerine bulguru bırakılarak yağda karıştırılır. Üzerine sıcak su eklenir. Tuzu
eklenir ve suyu çekinceye kadar pişirilir. ETLİ BULGUR PİLAVI Bu pilava bazı köylerde “etli aş” ya da “Osmanlı aşı” da denilir. Önce etler
haşlanır, üzerine bulguru salınır. Kaynamaya başlayınca tereyağı eritilerek
eklenir. Tuzu atılır, karıştırılır. Suyunu çekince ateşten indirilir. Düğünlerde ve diğer özel günlerde kalabalık bir topluluğa yemek verilirken
“Osmanlı aşı” şöyle hazırlanır: OSMANLI AŞI Önce belirli koçlar veya besili koyunlar kesilir. Kesildikten sonra aşçı bunu
5-6 kişiyle kuşbaşı haline getirir. Daha sonra kaynar suda haşlanır.
Haşlandıktan sonra bir kısım su ayrılır. Et piştikten sonra içine bulgur dökülür. Bulgur tam kaynamadan indirilir.
İndirildikten sonra biraz beklenir. Böyle olursa yiyecek kıvamına gelir. Önceden
ayrılmış olan suya bu sefer kuyruk kısmındaki et kavrularak ilave edilir. Buna
“tirit” denir. Bu, bulgurun üzerine dökülür. Kesilen et bir şahsa aitse (kurban etiyse) eskiden dedelerimizde olduğu gibi
etin “döş” kısmı tamamen kurban sahibinin önüne konur. MERCİMEKLİ PİLAV Kara mercimek suda haşlanır. Tavada yağ eritilir, içinde salçası yakılır.
Üzerine su eklenir. Yeterince tuzu atılır. Kaynadığında bulguru salınır ve
üzerine de önceden haşlanan mercimek aktarılır. Beraberce suyunu çekinceye kadar
pişirilir. Biraz dinlendirilir ve servis yapılır. SOHARAÇLI PİLAV (SOĞANLI PİLAV) Tencerede yağ eritilir, içinde soğan, salça beraberce pembeleştirilir.
Üzerine su eklenir. Kaynamaya başladığında bulguru salınır ve karıştırılır. Tuzu
eklenir. Suyu çekene kadar ateşte kalır. Sonra biraz dinlendirilip servis
yapılır. DOMATESLİ PİLAV Bir tencerede yağ yakılır. Üzerine ince ince doğranmış biber konularak
kızartılır. Onun üzerine doğranmış domates aktarılır. 5-10 dk. bunlar
karıştırılır. Üzerine sıcak su eklenir. Tuzu atılır. Kaynadıktan sonra bulguru
aktarılır ve hafif ateşte pişirilir. NOHUTLU PİLAV (YAHNİLİ PİLAV) Nohut önceden ıslanır. Bir başka tencerede kuşbaşı et pişirilir. Sonra yağda
kavrulur. Bunun üzerine nohutu, suyu eklenerek pişirilir. Ayrı bir kapta bulgur pilavı pişirilir. Önceden pişirilen nohutla et pilavın
üzerine serilir ve servis yapılır. ERİŞTE PİLAVI Pirinç ya da bulgurdan yapılır. Kıyma et ve kavurma et katılarak da
hazırlanabilir. Bir avuç kadar pirinç kaynayan suya aktarılır. Pirinç hafif yumuşayınca
erişte konur. 10 dk. kadar haşlanır. Sonra süzgece dökülerek süzülür. Diğer
taraftan yağ eritilir, varsa kavurma et konulur. Süzgece alınan malzemeler
bunların üzerine eklenir. 5 dk. sonra ateşten indirilir. DÜĞÜRCEK (Simit) PİLAVI Tavada, yağda soğan yakılır. Soğan pembeleşince salçası ilave edilir. Ayrı
bir tencerede ısınan su ve tuz karışımına ilave edilir. Su kaynayınca simit
bulguru ilave edilir. Suyu çekinceye kadar pişirilir. PITPIT (Gelinboğan) PİLAVI Pıtpıt, bulgur ununa verilen addır. Tencerede doğranan soğan, kıyma, et,
kırmızıbiber, karabiber ile birlikte kavrulur. Üzerine salçası da eklenerek
ezilir. Bir tas suya yarım tas pıtpıt bulgur konur ve bu malzemelerin üzerine
eklenir. Pişip, suyunu çekince yenmeye hazır olur. Bu pilava “gelinboğan pilavı”
da denir. MALHUTA İri yarma ve ayıklanmış, yıkanmış mercimek bir tencereye konur, üzerini
aşacak kadar su eklenir. Tuzu ilave edilir ve karıştıra karıştıra pişirilir. Diğer tarafta kişniş kavrulur, havanda iyice dövülür. Pişmiş malhutanın
üzerine serpilir. Tereyağı eritilir ve malhutaya dökülür. Sıcak sıcak servis
yapılır. BALIKLI PİLAV Malzemeler : 1 kg. pilavlık bulgur, 4 tane soğan, orta büyüklükte 8-10 balık,
100 gr. tereyağı, karabiber, tuz, bir tutam maydanoz, 2 tane yeşil biber. Yayvan bir kapta yağ eritilir. Doğranmış soğan, yağa dökülerek bir çevrilir.
Tuzu, doğranmış yeşil biberi ve bir avuç bulguru yağa dökülen soğana
karıştırdıktan sonra, içi temizlenerek hazırlanmış balıkların içerisine
doldurulur. Geriye kalan bulgurun bir kısmı pişeceği kabın altına serilir.
Üzerine içi doldurulmuş balıklar konduktan sonra arta kalan bulguru balıkların
üzerine sererek bir tas bulgura iki tas su denkleşecek şekilde su ilavesi
yapılır. Pişmeye bırakılır. Balıkların ve bulgurun iyice piştiği anlaşılınca bir tepsiye kabı ters
çevirerek alt üst edilir. Üzerine bir kaşık eritilmiş tereyağı ve doğranmış
maydanoz serpilerek servis yapılır. CİĞERLİ PİLAV Malzemeler : 0,350 gr. pilavlık bulgur, 200 gr. ciğer, 2 baş soğan, 100 gr.
tereyağı, bir deste maydanoz, bir kaşık salça, karabiber ve tuz. Soğan doğranıp tava içerisinde yağla kızartılır. Bir tencere içerisine
makinadan geçirilmiş ciğer ile beraber bulgur, tuz, salça konarak tavada
hazırlanan soğan da bu tencereye ilave edilip üzerine 6 su bardağı su ilave
edilir. Orta hararetli ateşte pişmesi beklenir. Suyu çekilince pişmiş sayılır.
Ateşten indirilerek maydanozla süslenip servis yapılır. FASULYELİ PİLAV Malzemeler, yeşil fasulye, bulgur, salça, tuz, yağ ve sudan oluşur. Bir kabın içerisine yağ konur ve yağ kızdıktan sonra salçası ilave edilir.
Salça eritildikten sonra bulgur konulup karıştırılır. Karıştırılan bulgurun
ölçüsünde suyu eklenir. Daha önceden doğranıp yıkanan yeşil fasulye de tuzla
birlikte ilave edilir. Daha sonra bulgur suyunu çekinceye kadar beklenir ve altı
kapatılır. Artık pilav servise hazırdır. ŞEHRİYELİ PİLAV (Şareli Pilav) Yağ bir tavaya konur. Eridikten sonra şehriye ilave edilir. Pembeleşinceye
kadar kızartılır, pembeleştikten sonra salça ilave edilir. Ateşin üzerinde iken
bulguru eklenir. Bulgurun miktarına göre kaynar su ilave edilir. Tuzu konur ve
pişmesi beklenir. Pişip pişmediğini anlamak için kaşık pilavın alt kısmına doğru
götürülür. Normal hareket ediyorsa pilav pişmiş demektir. Kapağı kapalı olarak
10 dk. bekletilir. Pilav hazır demektir. KABAKLI PİLAV Küçük boy bir soğan, bir tava içerisine doğranarak yaklaşık 2 yemek kaşığı
yağ içerisinde pembeleştirilir. Pembeleşen soğana bir yemek kaşığı salça ilave
edilir. 1-2 dk. karıştırılır. Karıştırılan salçanın üzerine zar inceliğinde daha
önce doğranan kabaklar eklenir. Hafifçe pembeleştirilen kabakların üzerine
birkaç kase su ilave edilir. Su ateşte kaynamaya başlayınca bir çorba kaşığı tuz
ile birlikte karışıma ölçülü olarak bulgur katılır. Bulgur, tenceredeki suyun
tümünü çektikten sonra ateşten alınır. BUĞULAMA PİLAV Küçük küçük doğranan bir orta boy soğan, bir tencerede yaklaşık 2 yemek
kaşığı yağ içerisinde pembeleştirilir. Pembeleşen soğana bir yemek kaşığı salça
ilave edilir. Yaklaşık 1-2 dk. karıştırılır. Bu salçaya 500 gr. kadar yağsız
kıyma eklenir. Kıyma kızardıktan sonra içine, daha sonra konulacak pirinç ile
orantılı olacak şekilde su doldurulur. Su kaynamaya başlayınca pirinci konulur.
Pirinç piştikten sonra pilavı ateşten almaya yakın, daha önce yıkanıp küçük
küçük doğranan ıspanak ilave edilir. Ispanak ile de 5 dk. kadar pişen pilav
ateşten alınır. YAHNİLİ PİLAV Doğranmış et (kuşbaşı), nohut, soğan, bir kazanda suyu, tuzu ve salçası
eklenerek pişirilir. Ayrı bir kazanda bulgur pilavı pişirilir. Hazırlanan yahni pilavın üzerine
dökülür ve servis yapılır. ÇİDEME (Keşkek) Döğme, suda pişirilir. Suyu çektikten sonra üzerine, yağda yakılan toz biber,
salça dökülür. Karıştırılır ve biraz daha pişirilerek ateşten indirilir.
Tabaklara konularak servis yapılır. NOHUTLU PİRİNÇ PİLAVI Bir su bardağı nohut önceden yıkanıp haşlanır. Diğer taraftan 500 gr. kuşbaşı
et yıkanıp haşlanır. Daha sonra yağda kızartılır. Üzerine 1 litre su ve tuzu
eklenir. Su kaynayınca yıkanmış 1.5 su bardağı pirinç ve nohut eklenir. Pilav
piştikten sonra servis yapılır. Kızaran etlerin bir kısmı önceden alınıp pilav
servis edilmeden önce üzerine dizilebilir.
|