Reçeller

Malatya Mutfak Kültürü

Yiyecek-İçecek Çeşitleri ve Tarifleri

Reçeller

Elma, ayva, kızılcık, vişne, kiraz, karamuk, gül, alıç, kayısı, üzüm, kabak reçelleri yapılır. Reçellerin yapılışları hemen aynı yöntemle olur. Bu sebeple birkaç örnek vermekle yetinilmiştir.

KABAK REÇELİ

Sert nitelikli kabak dilimlenir, kireçli suyun içine bırakılır. Bir gün bu suda bekletilir. Sonra buradan çıkartılır ve kabuğu soyularak doğranır.

Bir kazanda şekerli şıra yapılır. Kaynayan bu şıranın içine doğranmış kabaklar boşaltılır. Bir süre de böyle kaynadıktan sonra ateşten indirilir. Kaplara alınır. Kapların ağzına ince tülbentler örtülür. Güneş altında birkaç gün bekletilerek olgunlaşması sağlanır.

ÜZÜMDEN KABAK REÇELİ

Üzüm çiğnenir, şırası alınır. Şıra kaynatılır. Kaynadıktan sonra durultulur. Kabak kıtırağa yani kireç kaymağına konulur. Akşamdan kireç kaymağına konulan kabak, sabah çıkartılıp süzülür. Şıraya konulup tekrar kaynatılır. Bu işlem bitince hazırdır.

KİRAZ REÇELİ

Kirazlar tanelenir, bir tencerede şekerli şıra kaynatılır. Kirazlar buna aktarılarak kaynatılıp kaplara alınarak güneş altında bir-iki gün bekletilir. Bu arada hazırlanan reçelin içine biraz limon tuzu, yarım aspirin, bir çay kaşığı tuz atılarak karıştırılır. Bu reçelin şekerlenmesini önlemek için yapılır.

Sonra kaplardan alınan reçel bidonlara konulur, gerektiğinde alınarak yenilir.

ÜZÜM REÇELİ

Üzümler torbaya konulur, çiğnenerek şırası çıkartılır. Şıra, kazanda kaynatılır. İçine sarı armut doğranır. Ayrıca akşamdan kabaklar dilimlenir ve kireçli suya konur. Sabahleyin yıkandıktan sonra üzüm şırasına atılır. Şıranın içine üzüm de atılabilir.

ALIÇ REÇELİ

Alıçlar toplanır. Çekirdeği çıkartılmaz. 3 kg. şekere o kadar da su ve alıç konulur. Kazanda bir taşım kaynatılır. Ateşten indirilir, soğutulur ve kaplara konularak ağzı kapatılır.

KIZILCIK REÇELİ

Alıç reçeli gibi şeker ve su kaynatılarak şırası hazırlanır. Kızılcık şıraya konur. Bir taşım kaynatılır. Güneşte kıvamına getirilir.

KAYISI REÇELİ (İslimli Kayısıdan)

İslimli kayısılar alınır. Yıkanır, suyu birkaç kez değiştirilir. Böylece kükürt kokusu giderilir. Kayısı çekirdeği kırılır, içleri sıvıda haşlanır. Kabukları soyulur ve islimli kayısının içine konularak kenarları el ile kapatılır.

Tencerede şeker ve su karışımından şıra kaynatılır. İçine hazırlanan kayısılar bırakılır. Limon tuzu eklenir ve bir-iki taşım beraberce kaynatılır. Ateşten indirilir. Bir teşte konularak güneşte bir-iki gün bekletilir. Sonra kavanozlara konulur.

KAYISI REÇELİ (Yaş Kayısıdan)

Kayısılar ortadan ikiye ayrılır, çekirdekleri çıkartılır. Çekirdekleri çıkartılan kayısılar istenilirse ikiye-üçe kesilir. Sonra bir kazana iki tas suya bir şeker kararıyla şıra kaynatılır. Kayısıların sararması için içine limon tuzu eklenir, kayısılar bu şıraya atılır. Çok hafif bir şekilde kaynatılır. Ateşten indirilir. Kemisle kayısıları şıradan çıkartılarak süzülür ve bir tepsiye dizilir. Bunlar bir gün güneşte bekletilir. Çok kalırsa kararabilir.

Ertesi gün ayrıca bir şıra kaynatılır ve soğutulur. Ayrıca da kayısı çekirdekleri kırılır, içleri haşlanır, kabukları soyulur ve güneşlendirilen kayısının içine konularak üzerine soğutulmuş şıra dökülür. Cam kavanozlara konularak ağzı kapatılır.

KAYISI REÇELİ (Güneşte)

Kayısılar yıkandıktan sonra çekirdeği çıkartılır ve bir tepsiye dizilir. Bunun üzerine her bir kilogram kayısıya 1.5 kg. şeker, 4 su bardağı su, kaynatılmış limon suyu ve limon suyuyla kestirilmiş sıcak şurup dökülür. Tepsi güneşin altında ağzı örtülerek bekletilir. Birkaç gün bekledikten sonra tepsideki kayısılar çevrilir ve birkaç gün daha beklenir. 3-4 gün sonra kayısılar reçel kıvamına gelmişse tepsiden alınır ve kaplara konulur.

ÇİLEK REÇELİ

Çilekler sapından ayrılır ve yıkanır, süzülür. Bir kaba konur. Çilek eğer iki kilogram ise o kadar da şeker konur. Hafif hararetli ateşte pişirilir. Ateşten indirmeye yakın bir miktar limon tuzu konulur. Üzerinde biriken kefi (köpüğü) alınır. Soğutulur, kavanozlara konulur.

KARLIK BALI

Karlık, yaz kış tepesinde kar eksik olmayan Beydağı’nın eteklerinde yer alır. Yeşilyurt’un bu güzel yaylasında kır çiçekleri boldur. Malatya’da bal denilince ilk akla gelen “karlık balı” olmaktadır. Fenni kovanlarda yılda 23-24 kg. bal alınırken, karlık balı için toprak kovan kullanılır ve ancak 4-5 kg. bal elde edilir. Karlık balı Malatya’da ısrarla aranılan ender ballardandır.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 6272 kez gösterilmiştir.