İçecekler - Hoşaflar

Malatya Mutfak Kültürü

İçecekler - Hoşaflar

İçecekleri hazırlamada ya yörede yetişen meyvelerden ya da süt ürünlerinden olan yoğurt ve ayrandan yararlanılır. Bu bölümde meyve ve otlardan yapılan çay, şurup, ezme, şıra, hoşaf gibi içeceklere yer verildi. Süt ürünlerinden hazırlananlar ise ilgili bölümde anlatıldı. İçecekler, eve konuk geldiği zaman, kız istemede, düğünlerde, nişanda ve yemeklerin yanı sıra içilir ve ikram edilir.

PEKMEZ ŞERBETİ

Pekmezden bir-iki kaşık alınır ve suyla eritilir, soğuk olarak içilir.

VİŞNE ŞURUBU

Vişneler toplandıktan sonra, tencerede kaynatılır. Sıkılarak posası ayıklanır. Elde edilen kıvam kaplara konulur. Gerektiğinde bu şuruptan alınır, sulandırılarak içilir.

ERİK ŞURUBU

Eriklerin olgunları toplanır. Bir kazanda kaynatılır, şekeri eklenir. Bir iki taşım da böyle kaynar. Sonra sıkılarak posası atılır. Elde edilen şıra kaplara konur. Gerektiğinde bundan alınır, sulandırılarak içilir.

ŞERBET (Boyalı)

Nişanda şerbet dağıtılır. Şeker kazanlarda ezilir. Boyası katılır. Üzerine bir havlu örtülür. Şekeri dua ile ezen şahıs havluyu açar ve bardakla dağıtmaya başlar. Bu şerbetten önce enişteye verilir.

ŞERBET (Üzüm Şerbeti)

Üzüm çiğnenir, suyu çıkartılır. 5 bakraç şıra konur. 1 bakraç şerbet elde edilir. Sabahtan akşama kadar uzun bir süre karıştırılarak kaynatılır. Üzümün suyu çekilir, kalanı “şerbet” olur.

Şerbet yenir, ezilerek içilir, erişte pilavı yenirken içilir.

ÜZÜM ŞIRASI

Kara üzümler don kazanında kaynatılır, süzeklerden süzülür. Sonra naylon bidonlara konulur.

Kış aylarında şurup olarak içmek için bundan kaşıkla alınıp suya katılıp karıştırılır ve içilir.

EZME

Bir sitil vişneye bir sitil pekmez katılır. Reçelin bir başka türü olan “ezme” yapılır.

Hazırlanan pekmeze, temizlenmiş vişne, çekirdeğiyle birlikte atılır ve iyice kaynatılır. Sonra kemisten süzülür. Çekirdeği alınır. Çekirdeği alındıktan sonra sinilere konularak güneşe çıkartılır. Koyu kıvam alıncaya kadar 3-4 gün bekletilir. Sonra bidonlara konulur.

MERMERİK ERİĞİ HOŞAFI

Kurutulmuş erikten yeterince alınarak yıkanır, bir tencerede haşlanır. Gece dışarıya konularak soğutulup yenildiği gibi, suyu şerbet olarak da içilebilir.

GÜL ŞURUBU

Güller toplanır, bir tencerede içine limon tuzu atılmış su kaynatılır. Bu su akşamdan gül yapraklarının üzerine dökülür. Sabahleyin gül yaprakları alınıp güzelce suyu sıkılır, posası atılır. Yaprakların çıkartılan suyuna şeker eklenir ve kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra soğutulur ve şurup olarak içilir. Eğer kaynatılmak istenmiyorsa yapraklardan çıkartılan sulu kıvam kaplara konur ve gün (güneş) altında olgunlaşması sağlanır. Daha sonra bir miktar bu şuruptan alınır, üzerine su eklenerek sulandırılır ve içilir.

İNCAZ HOŞAFI

İncaz eriği, kabuğu soyularak kurutulur. Kurutulmuş erik içine kara üzüm de katılarak hoşafı yapılır.

KAYISI HOŞAFI (Erikli Hoşaf)

Hüdai kayısı kabuğu alınır, yıkanır ve tencerede az suyla haşlanır. Üzerine yeniden su ilave edilir, yeterince şeker konulur. Üzüm tanesi, erik kurusu (mamık da denir) eklenir ve kaynatılır. Soğuduktan sonra içilir.

ÇİR (KAYISI) HOŞAFI

Kurutulmuş kayısı kabuğu “çir” yıkanır, suda haşlanır. Çir hoşafı Hüdai kayısısından yapılır. Tadı ekşidir. İçine bir miktar şeker ilave edilerek kaynatılır ve soğutularak içilir.

Bu tarz içeceklerin yanı sıra elma, erik ve vişneden komposto da yapılır. Kuşüzümü, tahanebi üzümden de hoşaf yapılarak yemeklerin yanında içilmektedir.

DAĞ ÇAYI

Yabandan toplanan dağ çayı otu, desteler haline getirilip güneş altında kurutulur. Sonra satır veya bıçakla doğranır. Bir kez torbaya doldurulur. Kışın bundan çay demlenir.

IHLAMUR ÇAYI

Ihlamur yaprakları çaydanlıkta kaynatılır. Koyu kırmızı kıvama geldiğinde özellikle kış aylarında içecek olarak kullanılır. Bütün bu yukarıda anlatılanların dışında içecek olarak, limonata, portakal suyu, elma suyu az da olsa içilmektedir.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 4743 kez gösterilmiştir.