Salatalar

Malatya Mutfak Kültürü

Salatalar

Malatya ve çevresinde domates, salatalık, marul yanında çeşitli otlar kullanılarak da salatalar yapılır.

PATATES SALATASI

1 kg. kadar patates suda haşlanır. Haşlandıktan sonra kabukları soyulup küçük parçalar halinde doğranır. Bunların üzerine 2 baş kuru veya yeşil soğan doğranır. Ayrıca maydanoz da doğrandıktan sonra, kırmızı biberi, tuzu, zeytinyağı ilave edilir. İyice karıştırılır. Salatanın üzerine sirke ve limonu sıkıldıktan sonra yenmeye hazırdır. İstenirse salata zeytin ve maydanozla süslenebilir.

PATİK SALATASI (ÖFELEME)

Haşlanmış patatesler soyulur. Ufak ufak doğranır. Doğranmayıp el ile yoğrulduğu da olur. Üzerine samut otu salamurası doğranır, karıştırılır. Tuzu toz biberi serpilir. Yenmeye hazır hale gelir. Bunun bir adı da “öfeleme”dir.

SAMUTLU PATİK SALATASI

Patates haşlanır, kabuğu soyulur, doğranır. İçine samut otu doğranıp katılır. Bunun bir adı da “öfeleme”dir.

PATATES SALATASI (YUMURTALI-SALÇALI)

Patatesler ve yumurtalar haşlanır, soğutulur ve kare şeklinde küçük parçalar halinde doğranır. Başka bir kapta salçayla zeytinyağı ısıtılır. Baharatı da üzerine eklenir. Hazırlanan bu sos patateslerin üzerine dökülür.

Daha sonra yeşil soğan, maydanoz, dereotu doğranıp dökülür. Tuzu ve limon suyu da üzerine eklenir.

YARPUZ SALATASI

Yarpuz otu doğranıp, yıkanır ve süzgüden süzülür. Üzerine soğan doğranır, eşkin sıkılır, salça katılır ve birlikte karıştırılır. Tuzu atıldıktan sonra tabaklara konulup servis yapılır.

ÇÖKELEK SALATASI

Çökelek, yeşil soğan ve dereotundan yapılır. Çökeleğin üzerine yeşil soğanlar ince ince doğranır. Maydanoz ve dereotu da aynı şekilde doğrandıktan sonra, tuzu ve kırmızı biberi eklenir ve hep birlikte karıştırılır.

PİRPİRİM SALATASI

Semizotu (pirpirim), zeytinyağı, limon, 3-4 diş sarımsak ve tuzla yapılır. Semizotu temizlendikten sonra yıkanır, tabağa konur. Ayrı bir kapta dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve limon suyuyla iyice karıştırılır ve pirpirimin üzerine dökülür. Tuzu da atılınca salatamız hazır demektir.

DOMATES SALATASI

Domatesler bıçakla ufak ufak doğranır. Üzerine salatalık, biber ve maydanoz da doğranarak beraberce karıştırılır. Zeytinyağı ya da çiçekyağı dökülür. Tuzu, acı biberi serpilir ve servis yapılır. İstenirse limon da sıkılır.

MARUL SALATASI

Domatesler ufak ufak doğranır. Ayrıca marul ve maydanoz da kıyılarak beraberce karıştırılır. Tuzu, toz biberi, zeytinyağı eklenir. Yemeklerin yanı sıra yeşillik olarak yenir.

MERCİMEK SALATASI

Yeteri kadar mercimek ayıklandıktan sonra yıkanır. Suda haşlanır ve suyu süzülür. Üzerine 1 baş kuru soğan ve maydanoz doğranır. Hep birlikte karıştırılır. Daha sonra yeteri kadar zeytinyağı ve limon suyu dökülür.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1805 kez gösterilmiştir.