Kol Oyunu

TÜRK HALK OYUNLARI KATALOĞU

KOL OYUNU:

Türkçe "kol" kelimesi hep bilindiği gibi sıra, dizi, saf şube gibi mecazlı anlamlara da gelebilir ve hor, kor, hora, kolan ve horan gibi başkaca kelimelerin etkilerine zamanla katlanmış olabilir.

Güneyimizden Gaziantep merkez ilçesinde Kol Oyunu kadınlarca yürütülür.

Tunceli'nin Pertek ilçesinin Çarsancak ve Peri köylerinde gün gören bir Kol Oyunu, bazen Haley diye de adlandırılmaktadır. Bayram, sünnet düğünü gibi dernek toplantılarında ve sayılı günlerde 5 - 25 kişilik kollar halinde, kimi yalnız erkeklerce, bazen de karma halde davul - zurnayla yürütülen bir çeşit halaydır, kelime belki de halay adının anlamdaşıdır. Halay adlı sıra oyunları bu bölgelerde ayrıca vardır.

Muş'un merkez ilçesinde de Kol Oyunu adlı bir çeşit vardır, tef eşliğinde 2 - 6 kişi tarafından oynanır. Kadınlar ayrı yürütürler. N'diren (seyrek olarak) karma halde oynanır, yakınlar arasında.

Sivas'ın Gürün ilçesinin Karatavuk köyünde Kol Oyununu davul - zurnayla iki kişi karşılıklı oynarlar. Çiftin ikisi de kadın yahut ikisi de erkek olur. Kangal ilçesinin Alala ve Yellice köylerinde Kol Oyununu hem kadınlar hem de erkekler halay gibi oynarlar. Divriği'de Kol Oyununa Semah da derler. Davul - zurnalı karma halk oyunudur. Yıldızeli'ndeki Kol Oyunu aynı şeydir. Sine köyünde de varsa da orada iki kişiliktir.

Karadeniz boyunda meselâ Giresun'un Bulancak ilçesinin Şehrusa ve Eyence köylerinde Kol Oyunu erkeklerce yürütülürse de ikinci köyde ayrıca karma halde de oynarlar.

Ordu ilinin bazı köylerinde kez' (böylece) Kol Oyunu vardır.






 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 2670 kez gösterilmiştir.