Mısmılağaç Evlenme Göreneğinde Oyun Ve Çalgı

TÜRK HALK OYUNLARI KATALOĞU

MISMILAĞAÇ EVLENME GÖRENEĞİNDE OYUN VE ÇALGI:

Mısmılağaç köyünde düğün merasimi davulla yapılır. Pazar ve Pazartesi günü düğün başlar. Perşembe akşamına kadar sürer. Perşembe günü gelin çıkarılır. Cuma gecesi güveyi gerdeğe girer. Düğünlerde yer alan davulcular köyün yerlisi değildir. Komşu köylerden getirilir. Her davulcunun beraberinde bulunan çalgılar zurna (veya klarnet), saz ve kemandır. Davulcuyu köye getirmek köy uşağının (delikanlılarının) vazifesidir. Düğünü oğlan evi yaptırdığından davulcuyu da oğlan evi getirir ve oğlan evi bakar.

Davulculara ayrı bir oda gösterilir. Buraya davulcu odası denir. Oda, düğün bitene kadar davulculara ve köy delikanlılarına aittir. Delikanlılar düğün boyunca gündüzleri akşamlara, geceleri sabahlara kadar çalar oynarlar. En çok oynadıkları oyunlar; Çiftetellinin çeşitli şekilleri, halaylardan da Timurağa, Topal Kız, Düz Halay ve Tamzara'dır. Bu oyunlar yalnız erkekler tarafından oynanır. Kadınlı - erkekli oynanan hiçbir oyun yoktur.

Düğün boyunca kadınlar da kız evini şenlendirirler, orada çalar oynarlar.

Düğün gününün ilk ve ikinci geceleri saat 11 - 12'ye kadar bir harman yerinde türlü oyunlar oynanır. Harman yerinde alevlice bir ateş ve gazlı kül topları yakılır. Etrafında daha iyi aydınlanması için lüks l'mbası bulundurmak da âdet olmuştur. Harman yerinin bir tarafını erkekler, diğer tarafını kadınlar işgal ederler. Kadınlar yalnız seyircidir, oyuna karışmazlar. Bu gecelerin programı delikanlıların yiğitbaşısı tarafından hazırlanır. Sinsin, Asker Oyunu, Kadı Oyunu, Tilki Oyunu, Deve Oyunu, Cenaze Oyunu. Ayrıca gülünç taklitler yapılır, halay çekilir. Temsilî oyunlara raks unsurunun karıştığı görülmez.

Hamamdan dönüşte kadınlar yol boyunca tef çalarak m'niler söylerler. Erkekler de içkili ve keyifli olur.

Duvak merasiminde son olarak yine çalar, oynarlar, sonra gelin evine gider ve duvak işi biter.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1467 kez gösterilmiştir.