Oyun Unsurlu Halk Seyirlikleri

TÜRK HALK OYUNLARI KATALOĞU

OYUN UNSURLU HALK SEYİRLİKLERİ:

Dede veya Arap oyunu denilen temsilcik semt semt (yöre yöre) tertip farkları gösterebilirse de, içinde çoğu zaman raks da yer alır. Meselâ; Tokat'ta temsilin sonlarına doğru dede ile karısı kavga edip gelin bir kenarda gözyaşı döktükten sonra dede onu teselli ediyor ve karşılıklı oynuyorlar. Sonra da bütün aktörler (Oyuncular) meydanda toplaşarak hep birlikte oynuyorlar. Daha sonra ortada yığılı ağaçları bir çaputla tutuşturup etrafında Sim Sim oynuyorlar ve atlambaçlı başka marifetler gösteriyorlar.

Geyik Oyunu temsilinde de bir ara raks vardır. Geyik biçimindeki aktör bir ara oyuna geçer, yere yıkılır ve davul - zurna susar.

Bebek Oyunu denileninde oyun unsuru daha da hoştur. Ortaya bir çul içinde ne olduğu belirsiz bir şey getiriyorlar. Davul - zurna çalmaya başlayınca ortadaki çulun içinden iki bebek harekete geçip ayağa kalkıyor ve oynamaya başlıyorlar. Bebeklerin biri erkek, diğeri kadındır. Yerli kıyafete göre fevkal'de giyindirilmişlerdir. Davul - zurna eşliğinde tartımlı taklitler yapıp oynarlar. Sonunda Şeherli (Şehirli) adlı Çiftetelliyi andırır bir oyun gösterip ayrılırlar.

Bir de aralarında oyun unsurunu h'vi (barındıran) müsabakamsı (yarışmav'ri) sözlü ve taklitli tertipler vardır. Onları da yarı temsilî, yani seyircilere hitap ediyor saymak hiç de yanlış olmasa gerektir.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1275 kez gösterilmiştir.