Oyunlarda Çalgı

TÜRK HALK OYUNLARI KATALOĞU

OYUNLARDA ÇALGI:

Yüzyılların menşeinde (kökeninde) musikî, şiir ve dans üç birbirinden ayrılmaz kardeşti. İkinci merhalede (aşamada) şiir ayrıldı. Dans ile musikî hiçbir zaman birbirinden ayrılmaksızın sonraki asırları hep baş başa aştılar. Balede bile sadece sözün müdahalesi yer almadı. Tartım, ses ve raks üçlüsünün bileşimi düşünülürse de hakikatte ses ile raks iki ayrı unsur, tartımı ise o iki unsurun kaynaşmasında bir iştir'k (katılım) imkânından ibarettir.

Köçek oyunlarını oynayan Köçekler, oyunu iş edinmiş genç göçebe çengilerden ibarettir. "Erkek Çengiler" denilmesi mecaz halinde daha doğru bile kaçar. Bunlar, uzun ve geniş etekli fistan giyerler. Ellerine zil takıp bellerini kıstırırlar. Uzun k'hküllüdürler. Türkistan'ın baça'larından bir dal gibidirler. Davulculara "Kürt" denilirse de, yerli davulculara da mükemmelen vardır. Davul sözü, halk şarkılarında (türkülerinde çok geçer):

Çayırlıkta katırımız otlasın
Davulcu gelin elması toplasın
Yasıköy'e beni veren hortlasın
Allah'a ısmarladım Ali seni
Arar isen yer altında bul beni

Abdallar'dan davulcu kes'feti (çok yetiştiği) meşhurdur. Bunlar, soyca Çingene değil, Türk'türler. Güney Anadolu'da "Çingene", Doğu Anadolu'da "Elekçi" derler. Kuzey Anadolu'da ise "Elekçi" diye Gregoryan Ermeni Çingenelerine denir. Abdallar, kendi adlarıyla anılırlar.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1198 kez gösterilmiştir.