Siirt Oyun Havaları

TÜRK HALK OYUNLARI KATALOĞU

SİİRT OYUN HAVALARI:

Siirt oyunları, aşka ve toprağa bağlılığın bir ifadesi olarak enikonu diri ve çeşitlidir. Hareketler, son derecede kurallı, ahenkli ve mekiklidir. Oyuncuların tek saf halinde sımsıkı yanaşıp yaslanışarak omuzdaşlık ettikleri olur. El ele tutuşmuş halde harekete geçerler. Vücutlarda üst kısım hareketsizdir. Omuz omuza dizildikleri yaslanışlı anlarda bir duvar ve kale metaneti (dayanıklılığı) okunur. Manen kenetlenişin timsali kesilirler. Meydan oyunu sıfatıyla davul zurnasız edemezler. Bu bileşik çalgının ezeli yırlayışına uyarlı ayak mekiklenişi bir şiir tartımı gibi mısralanır gider.

Siirt'in diğer oyunları şunlardır: Govent, Miranî, Şeyhanî, Giranî, Botanî, Garzanî, Çaçanî, Hırpanî, Roşkanî.

Siirt köylerinde başkaca çeşitlerle de karşılaşılıp, cümlesi (tamamı) yerli değillerdir. Komşu illerden gelenleri vardır:

Karakıştanî: Sözsüzdür, sadece tef ile yürütülür.

Hırpanî: Sözlüdür, sadece tef ile oynanır.

Beleti: Şarkılı (türkülü), fakat tefsiz oyundur. 4-10 kişilik iki dizi halinde karşılıklı oynanan bu çeşitte aşiretler övülür.

Şitak deresi derindir
Şakir Ağa'nın atı küheylan, rengi bozdur.
Kalk Şakir Ağa sana destur

Daakatülfeyki: Bu oyunda gebe bir kadının hali kısa adımlarla tasvir edilerek şu manada sözler söylenir: "Karnın boşsa, uzun at adımı, doluysa ger, üç kısa adım at."

Siirt merkezi Alevî değildi. Alevi âdetlerini tervic etmezlerdi.

Şiro, Vaynana, Dilo dilo, Süleymaniye ve Kasap oyunlarını da bilirler.







 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 5940 kez gösterilmiştir.