VEJETARYEN TÜRK
MUTFAĞI DOLMALAR BİBER
DOLMASI 6 büyük dolmalık
biber 1,5 bardak dolmalık pirinç 1,5 bardak su 3 büyük soğan, ince ince
doğranmış 3 orta boy domates, soyulmuş ve doğranmış, 1 ekstra domates,
dolmaların üstünü kapamak için 1/2 bardak kesilmiş taze dereotu (veya 2 tatlı
kaşığı kuru dereotu) 1/2 bardak kesilmiş taze nane (veya 2 tatlı kaşığı kuru
nane) 1/2 bardak kesilmiş maydanoz 1/4 bardak çam fıstığı 1/2 bardak
kuş üzümü, yıkanmış çöpleri ayıklanmış 1 tatlı kaşığı tarçın 1 tatlı
kaşığı karabiber 1,5 tatlı kaşığı tuz (veya arzu ettiğiniz kadar) 2 tatlı
kaşığı şeker 1/2 bardak zeytinyağı Biberleri yıkayıp
baş kısmını kesin, tohumlarını çıkartın. Bir tavaya zeytinyağını, doğranmış
soğanları ve çam fıstığını koyun. Soğanlar hafifçe pembeleştiğinde ve fıstıklar
kavrulduğunda doğranmış domatesleri ekleyin. Yavaşça domatesler sararana kadar
karıştırın. Pirinci ve geri kalan tüm malzemeyi ekleyin. 5 dakika kadar
karıştırarak pişirin ve 1 bardak su ekleyin. Ateşi kısarak 10 dakika pişirin,
sonra başka bir kaba alıp soğumasını bekleyin. Dolmaları bir kaşık yardımıyla
doldurun ama çok tıkabasa olmasın. Son domatesi altı parçaya bölüp, her biberin
üstünü kapatacak şekilde kapak yapın. Tencereye biberleri yerleştirin. Kalan iki
bardak suyu da ekleyin üstünü kapatın ve 25 dakika pişirin. Oda sıcaklığında
servis yapın. Servis 6
kişiliktir.
|