VEJETARYEN TÜRK
MUTFAĞI TÜRK
TATLILARI BAKLAVA 1 kg hazır yufka
(dondurulmuş) 1 bardak dövülmüş ceviz 1/2 kg tereyağı (kesinlikle
margarin kullanılmaz) Şurubu 1,5 bardak
şeker 1 bardak su 1 tatlı kaşığı limon suyu Şekeri ve suyu bir
tencereye koyup 10 dakika kaynatın (biraz koyulaşana kadar ama çok da koyu
olmasın), limon suyunu ekleyin ve iki dakika daha kaynatın. Kenara alın ve
baklavanın üzerine dökmeden önce iyice soğutun. Hamuru (dondurulmuş
ise eğer) bir saat çözülmesi için bekletin ve açıp tam ortadan kesin. 20x30 cm
büyüklüğünde pyrex tepsiyi bir tatlı kaşığı tereyağı ile eşit şekilde yağlayın.
Geri kalan tereyağı eritin ve pyrex tepsiye yarım yufkayı yayıp üzerine yağı
sürün. Tüm yarım yufkalar bitene kadar her katı yağlayarak koyun. Hamurun yarım
kilosu böylece üstüste konduğunda dövülmüş cevizleri düzgünce her tarafa döşeyin
ve geri kalan yufkaları aynı şekilde koymaya devam edin. Kopmuş parçalar da
konabilir ama en üst tabaka mutlaka bütün olmalı. Katlı hamuru keskin bir
bıçakla 5 cm. genişliğinde şeritler halinde kesin ve sonra çaprazlamasına
keserek baklava biçimini verin. Üstüne eritilmiş tereyağının kalanını sürün ve
350 derecelik fırında üstü kızarana kadar 40 dakika pişirin. Pişmiş baklavayı
fırından alır almaz üzerine soğuk şurubu dökün. Soğutup servis tabağına çıkarın.
Bu şekilde birkaç gün kalabilir ve tadı daha da iyi olur. (Ceviz yerine
dövülmüş antep fıstığı da konabilir)
|