Bakan Konuşması

Kültür Bakanı Sayın İstemihan TALAY’ın Açılış Konuşması


Sayın Bakanım, Saygıdeğer Konuklar, Çok Değerli Pierre Loti Dostları,

Çok güzel bir söz vardır: “Sevgi paylaşıldıkça yücelir ve çoğalır.” Biz Pierre Loti’yi ve onun sevgisini paylaşıyoruz ve bu paylaşmayla Pierre Loti’yi Fransızlar olarak ve Türk dostları olarak seviyoruz ve yüceltiyoruz. Dolayısıyla mektupların Rochefort halkı tarafından alınmasından çok belki Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından satın alınmasının çok büyük bir anlamı ve değeri ortaya çıkmıştır ve bugün bizi bir araya getiren bu büyük Fransız kültür adamı ve yazarı bu mektuplarının bir yayına dönüştürülmesiyle burada bizi toplayan, bir araya getiren ve bu sevgiyi paylaşan bir toplantıyı sağlamıştır.

Değerli Arkadaşlarım,

14 Ocak tarihinde Pierre Loti’nin 150. Doğum Yıldönümü ile ilgili olarak yaptığımız toplantıda Rochefort Belediyesi’nden, Pierre Loti’yi Sevenler Derneği’nden ve Pierre Loti Müzesi’nden değerli Fransız düşünürleri, katılımcıları Türkiye’de bulundular ve biz onlarla Pierre Loti ile ilgili Türkiye’nin bakışını ve değerlendirmelerini paylaştık. Pierre Loti bir Fransız aydını, bir Türk dostu, bir yazar, bir kültür adamı ve Fransızlar için çok önemli bir değerli yazar ama Türkler için bunun da ötesinde çok anlamı olan, çok önemi olan bir Türk dostu, bir cesur yürek, bir aydın, haksızlıklara karşı çıkan, bir vefakar dost ve bir savaş ortamında kendi ülkesini bir Türkiye sevgisi uğruna yaptığı yanlışlar nedeniyle eleştirebilen bir özgür ve yürekli insan... 1910’larda yani 90 yıl önce Avrupa’nın nasıl şekillenmesi gerektiğini Türklerle bütünleşerek, Türkleri de içine katarak, Türklerden ayrı düşünülemeyecek bir şekilde bir özgür, toleranslı, ayrımcılık gütmeyen, ırkçılıktan uzak ve Avrupa’yı bu anlamda bütünleştirmek isteyen bir kültür adamı... Böyle bir değerli insanı Türkler bir Fransız dost olarak seviyorlar ve onu bütün bu geçen yılların ötesinde bu yönleriyle takdir ediyorlar ve kendi kuşaklarına, bizim kuşaklarımıza bu biçimiyle, bu yönüyle tanıtmak için bu çalışmaları yürütüyorlar... Değerli Fransız dostlarımıza bizim bu duygularımızı paylaştıkları için ve bu duygularda bizimle birleştikleri için ben teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü bu bütünleşme, bu anlayış bence bu kısa sürecin bir sonucunda gerçekleşmiştir. Fransızlar için bir yazar olan Pierre Loti, Türkler için bir yazar ve Türk dostu olan Pierre Loti, bu toplantılarla bir büyük Fransız aydını, bir Fransız yazarı, aynı zamanda bir büyük Türk dostu olarak bir genel iki ülke, iki ulus arasında anlayış içerisinde bu toplantılarla bu anlayışa kavuşmuştur. Sanıyorum ki hem Türkiye açısından hem de Fransa açısından böyle bir gönül birliği, aramızda oluşan böyle bir bağ geleceğimiz açısından da gelecekteki dostluğumuz açısından da gelecekteki anlayış ve işbirliğimiz açısından da sağlam bir köprünün oluşmasına yol açmıştır. Bu bizim için son derecede önemli ve büyük bir kazanımdır.

Değerli Arkadaşlarım,

Ben Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanı olarak kendimi gerçekten şanslı hissediyorum. Çünkü benim görev yaptığım dönemde 1998 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. Kuruluş Yıldönümü’nü büyük bir coşku ve mutlulukla ulusça kutladık. Yine benim Bakanlığım döneminde 1999 yılında ve devam eden bir süreçte Osmanlı İmparatorluğu’nun 700. Yıldönümü’nü bir kuruluş etkinliği içerisinde yine bir kültürel ve sanatsal birikim olarak aynı coşkuyla ulusça kutladık. Geçmişte birbirine karşıtmış gibi birbirinin alternatifiymiş gibi veya biri varsa diğeri yokmuş gibi algılanan bu çok önemli iki tarihi dönem Türk Ulusunun bu çok önemli iki dönemi bir anlamda birbirleriyle uzlaşan, bağdaşan ve birbirinin karşıtı olmayan, birbirinin devam eden süreçleri olan bir anlayışla değerlendirildi ve toplumda ön yargılardan uzak bir biçimde bir algılama, bir sentez, bir tarihsel derinlik yarattı. Bu Türkiye Cumhuriyeti açısından ve Türk Milleti açısından son yıllarda elde edilmiş en önemli kazanımlardan biridir. Önyargıları bir tarafa bırakarak, geçmiş tarihini reddetmeyen, ön yargılı bir biçimde Osmanlı İmparatorluğu’nun sürecini sadece Vahdeddin’in İngiliz zırhlısına binip kaçması gibi bir süreçte algılamayan ama çok daha derin bir boyutta onu bir kültürel ve tarihsel birikim dönemi olarak algılayan bir anlayış gerçekleşti. Bu bizim çözmemiz gereken bir toplumsal sorundu ve bunu gerçekten sağduyulu bir biçimde, abartmadan, politik istismarlara konu yapmadan gerçekleştirdik ve bu süreçte Pierre Loti’nin bize hakikaten verdiği bir ışık vardır, bir katkı vardır. Pierre Loti kimileri tarafından bir Osmanlı hayranı olarak değerlendirilmiştir. Ama bir gerçek vardır ki Pierre Loti büyük Atatürk tarafından onun Türk Milletine yaptığı o çok dostça ve Türk Milletini savunan katkıları nedeniyle ona karşı olan ilgisi, sevgisi ve saygısı içerisinde Cumhuriyet Dönemi’nde de Pierre Loti bir Türk dostu olarak algılanmıştır. Dolayısıyla biraz evvel bahsettiğim Osmanlı-Cumhuriyet bileşkesinde nasıl bir interaksiyon varsa Pierre Loti’nin bir Türk dostu olarak gerek Osmanlı Dönemi’nde yapılan haksızlıklara karşı tepkisi gerekse Cumhuriyet Dönemi’nde Pierre Loti’ye karşı Cumhuriyet Hükümetleri’nin ve büyük Atatürk’ün ilgisi onu bu geçiş sürecinde bir bütünlüğe ve bir senteze dönüştürmektedir. Bu anlayış içerisinde Pierre Loti’nin bugün sizlere takdim etmekte herhalde geç kaldığımız ama yarın sunmayı gerçekleştireceğimiz bu güzel eserini bu toplantının bir gerçekten güzel armağanı olarak sunmak istiyoruz. Bu bizim tarihsel birikimimizin ve değerlerimizin bir yansımasıdır ve gelecek kuşaklara ve tüm dünya kültürüne bir armağanıdır ve Pierre Loti’nin Türkiye Cumhuriyeti Dönemi’nde ve Osmanlı Dönemi’nde Türk Milleti’ne karsı olan dostluğunun bir vefa ve kadirşinaslık ifadesi olarak Türk Halkı’nın ve Türk Hükümeti’nin ve Türk Devleti’nin ona karşı gösterdiği bir saygıdır.

Siz değerli katılımcıları bu çok özel ve anlamlı toplantıda bizlerle birlikte olduğunuz için ve bu büyük olayın önemini idrak ettiğiniz için tekrar şükranlarımla selamlıyorum ve katılımlarınız nedeniyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, saygılar sunuyorum.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 2887 kez gösterilmiştir.