Urfa'da Halk Hekimliğinde Kahve

Uygarlığın Doğduğu Şehir: Şanlıurfa

Halk Kültürü

Şanlıurfa Halk Kültüründe "Mırra" (Acı Kahve) ile Oda ve Kahvehaneler

Urfa'da Halk Hekimliğinde Kahve

Kahvenin halk hekimliğinde uygulamalarını araştırdığımızda halk arasında çeşitli hastalıklar için kullanıldığını görmekteyiz. Ancak bunların hangisinin tıbben geçerliliğinin olduğunu belirtmeden, derlediğimiz bilgileri vermekle yetineceğiz.

Günümüzde kahve özellikle keyif verici ve dinlendirici içecek olarak kullanılmakla beraber halk arasında ateş düşürme, romatizma, mide bulantısı, böbrek taşı tedavisinde de kullanılmaktadır.

Uyku giderici, zihin açıcı ve baş ağrısı azaltıcı kullanımının yanısıra, zehirlenmelerde panzehir olarak kullanıldığı görülmektedir.

Dolama çıkmış parmağın, sıcak pişmiş kahve içinde bekletilerek tedavi edildiği, Romatizması olanlarla böbrek taşından rahatsız olan kimselerin de kahve içerek sağlıklarına kavuştuğu halk arasında bilinmektedir.

Ayrıca kahvenin balgama ve öksürüğe iyi geldiği, nefes açtığı, mideye kuvvet verdiği, sindirimi kolaylaştırdığı, aç iken içildiğinde tok tuttuğu özelliğiyle de içilmektedir...

Korkunun atlatılması için yedi tane yeşil çekirdek kahve, bir fincan suya konulur ve sabah gün doğmadan bu su içildiğinde, kişinin bu korkuyu atlatacağına inanılmaktadır.

Çekilmiş bir çay kaşığı kahveye limon damlatılarak yapılan tabletler (kahve bönü) ise ishali önlemek için kullanılmaktadır.

Kahve içmeyi alışkanlık haline getirenler, içmezlerse başları ağrır. Ama hekimlerin, “Her şeyin çokluğu tabiatın düşmanıdır” sözü unutulmamalıdır.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1289 kez gösterilmiştir.