Uygarlığın Doğduğu Şehir: Şanlıurfa Halk Kültürü
Şanlıurfa Halk Kültüründe "Mırra" (Acı Kahve) ile Oda ve Kahvehaneler Urfa'da Halk Hekimliğinde Kahve Kahvenin halk hekimliğinde
uygulamalarını araştırdığımızda halk arasında çeşitli hastalıklar için
kullanıldığını görmekteyiz. Ancak bunların hangisinin tıbben geçerliliğinin
olduğunu belirtmeden, derlediğimiz bilgileri vermekle yetineceğiz. Günümüzde kahve özellikle keyif verici ve dinlendirici içecek olarak
kullanılmakla beraber halk arasında ateş düşürme, romatizma, mide bulantısı,
böbrek taşı tedavisinde de kullanılmaktadır. Uyku giderici, zihin açıcı ve baş ağrısı azaltıcı kullanımının yanısıra,
zehirlenmelerde panzehir olarak kullanıldığı görülmektedir. Dolama çıkmış parmağın, sıcak pişmiş kahve içinde bekletilerek tedavi
edildiği, Romatizması olanlarla böbrek taşından rahatsız olan kimselerin de
kahve içerek sağlıklarına kavuştuğu halk arasında bilinmektedir. Ayrıca kahvenin balgama ve öksürüğe iyi geldiği, nefes açtığı, mideye kuvvet
verdiği, sindirimi kolaylaştırdığı, aç iken içildiğinde tok tuttuğu özelliğiyle
de içilmektedir... Korkunun atlatılması için yedi tane yeşil çekirdek kahve, bir fincan suya
konulur ve sabah gün doğmadan bu su içildiğinde, kişinin bu korkuyu atlatacağına
inanılmaktadır. Çekilmiş bir çay kaşığı kahveye limon damlatılarak yapılan tabletler (kahve
bönü) ise ishali önlemek için kullanılmaktadır. Kahve içmeyi alışkanlık haline getirenler, içmezlerse başları ağrır. Ama
hekimlerin, “Her şeyin çokluğu tabiatın düşmanıdır” sözü unutulmamalıdır.
|