Sairam Akundi - Bilgi-Romatizması

Karikatür ve Bilişim

Sairam Akundi

Bilgi-Romatizması

Bilgi romatizması hastalığı çekiyorum.

Her gün, en az bir saat boyunca iş arkadaşımın PC’sini ele geçiriyor, Google’a giriyor ve arama yapmaya başlıyorum. Bu yaklaşık 1999’dan benim günlük faaliyetim haline gelmiş durumda.

Kendi adımı çeşitli karikatür yarışmalarında katılımcı ya da kazananların arasında görme umuduyla arıyorum. Sonra da karikatür yarışmalarını arıyor, birçok yarışmanın takvimini ve sonuçlarını takip ediyorum.

Sonunda da posta kutumdaki okunmamış e-postalarımı bitirmek için Yahoo’ya giriyorum.

Bu aktiviteyi internet’in uygun olmaması ya da PC veya sunucu problemleri gibi herhangi bir sebepten kaçırdığım zaman çok rahatsız oluyorum. Beynimde bir boşluk hissediyorum.

Benim bilgi romatizmamın kontrol edilebilmesi için gerekli olan ilaç dozu günde bir saat internet.

Bugünlerde BT alanındaki gelişmenin hızı tahmin edilebilir olmaktan çıktı. Gelişmeler günlük değil saatlik olarak gerçekleşiyor.

Karikatür konu olduğunda ise internet iletişimde olduğu gibi sergi konusunda da küresel bir platform haline geliyor.

1999’a kadar posta yoluyla gelen karikatür festivalleri duyurularını sadece Knokke Heist, Gabravo ve Bhordighera gibi iki üç ajanstan alabiliyordum.

Sadece internet penceresinin açılmasıyla karikatür alanlarına hücum edilmeye başlandığını gördüm. Buna ek olarak yeni yeni organizasyonlar başlatıldı.

1990’dan bu yana her yıl birkaç uluslararası karikatür festivaline eser yolluyorum. Fakat 2000’e kadar seçkin bir katılımcı olarak nitelendirilmeyi başaramadım. Bunun sebebi de 1999’a kadar uluslararası manada kabul görmüş karikatür standardını görememiş olmak. İnternet sayesinde web sayfalarında gezerek birçok ödül kazanan ve sergilenmeye layık görülen karikatürleri görme şansım oldu.

Şimdi, karikatür temalarını günümüz koşulları için yorumlama, küresel konuları göz önünde bulundurarak fikirlerimi üretme imkanı bulabiliyorum.

İnternet’in birçok yeni/amatör karikatüriste bireysel gelişim ve uluslararası alanlarda başarı kazanma konusunda büyük katkısı oluyor.

Google arama motoru ise karikatür sevenler için bir nimet. Karikatürle ilgili sayfaları gezebilmek için saatler hatta günler harcanabilir.

Benim internet bağlantılı bir PC’im yok. Genellikle arkadaşlarım ve iş arkadaşlarıma gidiyorum. Bu alanda minimum kavram bilgisi ve en az anlayışla bile cartoonworld, fanofunny, karikatür vakfı, aydın doğan, courageworld, freecartoonsweb ve irancartoon gibi sitelerin çok popüler olduğunu hissedebiliyorum.

İnternet CARTOONET gibi yeni bir kültüre de imza attı.

Fanofunny, online sergiyle devam eden 2 adet “cartoonet” yarışması düzenledi. Amatör ve Profesyonel Karikatüristler Derneği, 2001 karikatür yarışmasını web sitesi üzerinde gerçekleştirdi ve bunun ardından da bir online sergi düzenledi. Bu durum sanatçıların yarışmalara “soft-copy” ürünlerini göndermelerini sağlayarak daha ucuz ve daha kolay bir metot yarattı.

Ve tabii ki hız...

e-mail (e-posta) dediğimiz şey everything (herşey) –mail’in açılımı haline geldi. E-posta, karikatüristler ve karikatür organizasyonları arasında kolay, hızlı, ucuz ve mükemmel bir iletişim kurmanın iyi bir yolu.

İlacın beklenmeyen etkileri

Birçok ilaç kullanıma göre beklenmeyen etki yaratabilir.

Bilgi romatizmasını iyileştirmek üzere kullanılan bu ilacın da beklenmeyen etkileri olabilir.

1- Alışkanlık sonucu vakit kaybı. Linklere bilinçsizce tıklamak sonucu zamanın çoğunu boşa harcama.

2- Yüz yüze iletişim kaybı... e-posta, e-posta, e-posta... telefon ya da yüz yüze iletişimin yerine geçme tehlikesi.

3- Kitapların unutulması. Aranan bir konuyla ilgili olarak konuyla ilgili kitap olup olmadığına bakılmaksızın internet’e girilerek aranan terimin girilmesi ve arama sonucu ortaya çıkan büyük listenin teker teker incelenmeye başlanması.

4- Karikatür alanında ise problem, büyük sergi organizasyonlarının yerini tamamen on-line fuar kültürüne bırakması olacaktır.

Karikatürü dünya çapında yaygınlaştırmanın büyük avantajını aklımızda tutarak internet’in beklenmeyen etkilerini çok fazla hissetmeyebiliriz.

Son olarak diyebilirim ki Uluslararası karikatür festivallerinde internet yoluyla başarıya ulaşmış insanların başında geliyorum. İnternet’e teşekkür ediyorum.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 2758 kez gösterilmiştir.