Güngör Kabakçıoğlu - Dünya Parmaklarımızın Ucunda

Karikatür ve Bilişim

Güngör Kabakçıoğlu

Dünya Parmaklarımızın Ucunda

Ve Allah insanı yarattı. Ve insanlar taş, yontmataş, cilalı taş, tunç devrini yaşadı. Baltayı yaptı, oku yayı yaptı, hayvanları avladı. Ateşi yakmasını öğrendi, avlarını pişirdi, etini yedi, postunu giydi.

Ve Allah insanı yarattı. Ve insanlar Tanrıları yarattı. Ve Tanrılar insanları yönetti. Ve insanlar Ateş’e, Güneş’e, Ay’a, Taş’a, Toprak’a, Su’ya, Gök’e, Put’a taptı. Aşk Tanrısı, Sevgi Tanrısı, Bereket Tanrısı, Savaş Tanrısı gibi Tanrılarla yüzyıllarca bir arada yaşadı. Zaman geldi insanlar çok tanrılı inançlarını bırakıp tek tanrılı dinlerin kulları oldular.

Ve geçen zaman içinde nisanları din tacirleri, savaş tacirleri, krallar ve kaptanlar kendi çıkarlarına uygun gelecek şekilde yönetti. Ve her savaş öncesi ve sonrası insanoğlu iyi kötü bir şeyler öğrendi, bir şeyler keşfetti ve birşeyler yarattı. İhtiyaçlar hayal gücünü, hayal güçleri keşif ve icadları besledi.

Ve akıp giden zaman içinde insanoğlu ilimde, bilimde, iletişimde, ulaşımda büyük aşamalar yaşadı. Savaş alanlarındaki taşın sopanın yerini kılıç kalkan, kılıç kalkanın yerini top tüfek aldı, mertlik bozuldu. Ama... elektrik, telefon, radyo, televizyon icat oldu iletişim çabuklaştı. Tren, otomobil, uçak icat oldu mesafeler kısaldı. Transistör icat oldu koca koca cihazlar ufaldı, ceplere girdi. Uzaya uçuldu. Ay’a gidildi. Ve dünya uzaydan uydularla denetim ve gözetim altına alındı.

Tıklamalarla okyanuslar aşıldı, tıkmalarla bombalar yağdırıldı. Ve şimdi insanoğlu bilgisayarla internet kanallarında çağını yaşıyor. Alışveriş, verişalış, üretim, tüketim, eğitim, müzeler, ansiklopediler, bankalar, borsalar, tıklamalarla anında karşımızda. Cep telefonlarımızla, bilgisayarlarımızla dağda bayırda, çölde denizde, irtibat kurabiliyor, bankamızı, doktorumuzu, bakkalımızı her an yanımızda bulabiliyoruz. Aşk sözcüklerimizi tıkılıyor, sana aşklar yaşayabiliyoruz. Kendimize siteler kurup insanları yönlendiriyor, akıllarını çelip onları sömürebiliyoruz. Bilgisayar, televizyon ekranlarında Allah, Peygamber adını kullanıp dini inançları sömürüyor, ibadet avlularındaki dilenciler gibi inançları Oy’a tahvil edebiliyoruz. Demokrasi adına her türlü oyunu oynayabiliyoruz. Tüm banka işlemlerimizi tıklayarak yönlendiriyor, borsada oynayabiliyoruz. Doktorumuza bağlanıp sağlık sorunlarımızı hallediyor, kalp atışlarımızı dinletiyor, röntgen filmlerimizi gösterebiliyoruz.

Bilgisayarlar, internet kanalları, cep telefonları yaşamımızın bir parçası oldu, sanki onlarsız yaşam, yaşam değil. İletişimin, bilişimin, ulaşımın her dalına, ilaç sanayiine, yiyecek, içecek, giyecek sanayiine görsel, duygusal, hukuksal alanlara, aklımıza ne geliyorsa o alanlara hatta seksüel alanlara dahi internet kanallarıyla bilgisayarlarınızı tıklayarak ulaşabilir, cep telefonlarınızla sevgilinize mesaj çekebilirsiniz.

İletişimin, bilişimin anında mesafe ve zaman tanımadan hızlandığı 21.yüzyılın başındayız. Çok şeyler değişti. Din, ahlak, hukuk, ticaret, eğitim, politika, sağlık hizmetlerinde de değişimler bekliyoruz. Bilgisayar devrini yaşayan bizlerin, çağın gerçeklerine uygun olarak bu değişimleri yaşaması hepimizin hakkıdır. Elbet bir gün bu değişiklikleri gerçekleştirecek öncüler çıkacaktır. Ama, yine de din tacirleri, politika tacirleri, savaş tacirleri bilgisayarlarıyla internet kanallarında, televizyon kanallarında kendi çıkarlarına göre dünyayı yönlendirecekler ve yöneteceklerdir. Siz herşeye rağmen yine de seviniz seviliniz. Bilgisayarlarımızı güzele, iyiye, umuda, mutluluğa tıklayınız. Zihni keskin, uyanık, anlama gücü üstün yani zekası çalışan, aklıbaşında insanlarımız bilgisayarlarını insanlığı mutlu bir geleceğe hazırlıyorsa ve onları yönlendiriyorsa tüm alkışlarımız o güzel insanlarımızadır.

Ve Allah insanları yarattı. Ve insanlar yüzyıllar sonra uzaya uçtu, zamanla yarıştı. Bilgisayarı, interneti, televizyonu, yarattı. Bilişim, iletişim teknolojisindeki yenilikler günlük yaşamımıza girdi. Ve şimdi biz iletişim ve bilişim çağının nimetlerinden yararlanıyoruz. Üniversiteler, kütüphaneler, hastaneler, görsel ve yazılı basın, meslek kuruluşları, askerler, krallar ve kaptanlar, ilim, bilim ve işadamları, ev kadınları, sanatçılar, öğrenciler, öğretmenler, bilgisayar ve internet kanallarının tüm kullanıcıları hepinize benden selam olsun, yüreğiniz sevgi ile dolsun. Konumuz “Karikatür ve Bilişim”, oyuncuları sizlersiniz. Çağ atladık. Taş devri karikatürlerinden yola çıktık. Şimdi iletişim, bilişim çağının karikatürlerini çiziyoruz. Dudaklarınızdaki gülümsemeleri görür gibiyim. Hepinize sevgiler tıklıyorum, şen ve esen kalın.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 3161 kez gösterilmiştir.