Marlene Pohle - Karikatür ve Bilişim

Karikatür ve Bilişim

Marlene Pohle

Karikatür ve Bilişim

Ansiklopedide “bilişim” kelimesine baktığınızda, bu nispeten yeni kelimeyi açıklayan aşağıdaki ifadeyi bulacaksınız: “Bilginin bilgisayar aracılığıyla sistematik olarak işlenişi”.

Herkesin bildiği gibi kısa bir süre öncesine kadar bilgisayarlar yoktu. O halde, önceleri her şey nasıldı? Genel kaos bilgisayar öncesi döneme kadar gidiyor olabilir mi?

Ama bugün de herşey oldukça kaotik görünüyor. Tüm dünyada eskiden olduğu kadar çok savaş var. Açlık insanoğlunun en büyük endişelerinden biri, buna işsizlik, fazla nüfus, AIDS, BSE, şarbon intihar oranları gibi modern zorlukları da ekleyin... O zaman sistematik olarak iyileştirilen ne?

Bir kez daha zayıf tarafından yakalıyoruz: mizah

Mizah şöyle açıklanabilir:

“Bilginin bilgisayarla ya da bilgisayarsız sistematik olmayan işlenişine bakış”

Biz karikatürcüler açık görüşlü ve modern insanlar olmak istediğimizden, mizahın hatırını bilgisayar ya da bilişimin çekimine kapılıp bilişimi çalışma şeklimize dahil edelim.

Uzun zamandır, mizahla bireyin karmaşıklığını basitleştirebildiğimizi biliyoruz; şimdi biliyoruz ki, bilgisayar kullanmak işimizi de basitleştirebilir.

Üstelik bakın, bilişim yeni bir dili de beraberinde getirdi! Şimdi basitleştirme şımaracak. Karmaşık şeylerin daha da karmaşık bir dile çevrilmesi ve bu şekilde işimizi daha da zorlaştırması olası. Yeni terimler çıkıyor, otomatikleştirme, küreselleşme küreselleşme karşıtları...

Ve daha Jack Robinson diyemeden, bunların uygun polislerle, coplarla, kırmızı ve sarı basınla vs. gösterileri başlıyor.

Bekleyin, tüm terimlerin en iyisi geliyor aklıma, hem bilişime hem de yaratıcı çalışmaya uyuyor:

Kişisel verilerin mahremiyeti. Ya da Telif Hakkı.

Aslında oldukça az sayıdaki bilgisayar delileri için çok karmaşık olmayan bir faaliyet: sadece çizimlerimizi download edin, ve müziği, videoları, filmleri de... sanki çok doğalmış gibi.

Merak etmeli miyiz aslında?

Her yıl bize davetleri ulaşan kaç yarışma organizatörü çalışmalarımızı iade etmeyi düşünmüştür? O kadar kağıt ve mürekkeple ne yaparlar? Kendilerine ait bir müze mi kurarlar? Satarlar mı? Kendi karikatüristlerine fikir mi verirler?

Bilişimin bile faydası olmaz; belki de çok karmaşık olduğu için.

Halbuki mizah bize yardım eder ve bizi korur, ama aptal olmamalıyız. Mizahımızı iyi amaçlar için kullanmaya devam etmeliyiz ve istersek bilişimi de, “Bilginin beyinlerimizin yardımıyla sistematik olarak işlenişi” şeklinde.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 2807 kez gösterilmiştir.