Ferit Öngören - Sanal Dünya ve Karikatür

Karikatür ve Bilişim

Ferit Öngören

Sanal Dünya ve Karikatür

Mizahın kendisi sanal bir işlemdir. Sözgelimi, “Ağustos Böceği ile Karınca” konuştu deyince, hem sanal bir dünyanın hem de mizahın başladığını anlarız.

Mizah ürünlerini bilgisayara yüklediğimizde, iki ayrı sanal dünyayı içiçe yerleştirmiş oluyoruz. Bu durumda ortaya nasıl bir değişiklik çıkacaktır.

Bilgisayarın camına ilk karikatür çizildiği andan beri, ortaya çıkan olanaklar hızla çoğalıyor. Karikatürcü artık kağıda, mürekkebe bağımlılıktan kurtuluyor. Gene çizerler, bir yayın organına bağımlı olmaktan kurtuluyor. Sergi açan çizerler artık bir salon bulma zorunda da değiller.

Bu gelişmelerin karikatürün yapısını nasıl değiştireceğini kestirebilmek elde değildir. Ancak şimdiden belli olan bir gelişmeye değinmeliyiz. Bilgisayarlar kendilerine yüklenilen bütün bilgileri sayısal işlemlere dönüştürürler. Bu sayısal işlemlerle çizgiler, diğer bilgisayarların ağlarına ulaştırılır. Sayısal bilgi orada yeniden çizgilere dönüştürülür.

Bilgisayarda, karikatürün sayılara dönüşmesine alıştık bizde. Bu sayısal (dijital) işlemlere dönüşmüş bilgiler, birbirinin tıpkısı sonsuz sayıda karikatürler çoğaltabilir.

Böylece her kopya bir orijinal sayılıyor. Buna karşılık, bilgisayarla yapılan çizimlerde artık orijinalin yeri sarsılıyor. Kısacası bitiyor. Peki bu gidiş nereye doğrudur?

Giderek çizerler, “el halısı”, “makine halısı” gibi bir yol ayrımına doğru yaklaşıyorlar.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 3578 kez gösterilmiştir.