Turhan Selçuk - Bilişim ve Kurgu Bilim

Karikatür ve Bilişim

Turhan Selçuk

Bilişim ve Kurgu Bilim

“Bilişim : Bilme ve iletişimin temeli olan bilginin, ussal ve özdeyimsel bir biçimde işlenmesini konu olarak alan, bilginin dönüşümü için kullanılan yöntemleri ve bu dönüşümleri gerçekleştirmek için kullanılan mekanizmaları inceleyen bilim dalı.”

Bilişimi, sözlükler böyle tanımlıyor. Bu uzun, hatta biraz da karmaşık diyebileceğimiz tanımlamadan sonra: “Evet ama, Bilişim’in grafik mizahla, çizgi romanla ilişkisi ne ola?..” diye düşünenler ya da soranlar olabilir.. 1940’larda, lisede okurken bizlere “atom parçalanamaz” diye öğretildi. Yine o yıllarda Jules Verne’nin “Aya Seyahat”ini masalmış gibi okuyor, Alex Raymond’un, günümüzdeki uzay mekiklerine çok benzeyen araçlarını, ünlü çizgi romanında izliyor, seyrediyorduk.

O zamanın hayalleri, çağımızın gerçekleri oldu.

Roman’ın, çizgi romanın, grafik mizahın “bilimkurgu” türleri, yani “bilim verileriyle, düşgücünün birleşiminden oluşan yapıtlar’ın, “Bilişime” katkı oranları, belki küçümsenebilir ama, asla azımsanamaz.

Jules Verne ve Alex Raymand’un yazıp çizdikleri geçmişteki en çarpıcı örnekler..

Geçmişin bu hayali yapıtları, günümüz bilim ve teknolojisine ışık tutan, ilk fikirsel ürünler, atılan ilk adımlar sayılamaz mı?..





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 5365 kez gösterilmiştir.