SEBZELİ TARHANA YAPIMI Un, yoğurt, domates, hamur mayası birbirine katılarak karıştırılır. Sonra bu
harç avuç içinde ovalanır. Güneşe serilerek kurutulur. Kışın bundan “sebzeli un tarhanası çorbası” pişirilir. Malatya’da bu tür
tarhanadan ziyâde yarmadan yapılan tarhana tüketilir. GENDİMEDEN TARHANA YAPIMI Gendime yıkanır, suda pişirilir. Yarpuz doğranıp yıkanır, pişen gendimeye
eklenip pişirilir. Piştiği zaman teşte alınır ve soğutulur. Bir kuşgana yoğurt, iki don sitili ayran, teştteki gendimeye katılıp torbaya
doldurulur. Bir sele içine konulup 2 gün suyu süzdürülür. Bu iki gün içinde
arada sırada gidip hazırlanan harç karıştırılır. Daha sonra dama çıkartılıp avuç
içinde sıkılır. Serilerek kurutulur. Bundan kışın tarhana çorbası yapılır. Hafif
kurumsamışına “tarhana firiği” adı verilir. Ayrıca Malatya’da bir de “tatlı tarhana” yapılır. Tatlı tarhana için iki kova
siyah üzüm suyu, 3 kg. dövülmüş buğday lazımdır. Yapılışı şu şekildedir: Suda
iyice yıkanmış döğme, üzüm suyu ile birlikte bir kazanda kaynatılır. Orta
harerette ateşte kaynamaya bırakılır. Üzüm suyu içerisinde döğme iyice açılınca
ateşten indirilir. Soğuduktan sonra temiz bir çarşaf üzerine küçük topaklar
halinde dizilerek kurumaya bırakılır. Çabuk kuruması için topakların biraz ufak
ve ince olmasına dikkat edilir.
|