Malatya’da kış hazırlığı
yaz aylarında başlar. Malatyalı öncelikle kışa bulgurunu hazırlar. Kış
hazırlıklarının en önemlilerinden birisi de kurutmalık sebzelerin, meyvelerin
hazırlığıdır. Bunların yanı sıra turşuların kurulması, pekmez yapımı, tarhana
yapımı, erişte yapımı, kışlık peynir ve çökeleğin hazırlanması, aşyağı yani
tereyağının yapılması; pestil, sucuk; dut dövmesi, üzüm kurutması; nane,
maydanoz, pirpirim, yarpuz, dut yaprağı, ayva yaprağı, kiraz yaprağı, dağ çayı
gibi ot ve yaprakların kurutulması; ekşi (salça) yapımı, şurup yapımı gibi
hazırlıklar yazla birlikte başlar. Güz aylarının sonuna doğru ise kışlık et
kavurması yapılır. Bulgur yapımı ve çeşitleri; reçel, şurup yapımı; duttan hazırlanan pestil,
pekmez, pohnut gibi ürünler; peynir, çökelek, yağ yapımı; tarhana, erişte yapımı
gibi konular ilgili bölümlerde tasnife tâbi tutulduğundan bu bölümde
anlatılmadı.
|