SADE ERİŞTE Bir teneke una 200 gr. kadar tuz atılır ve hamur yapılır. Hamur koyulaşıncaya
kadar yoğrulur. Sonra oklava ile ince yufka açılır, oklavaya sarılan hamurun
içinden oklava çekilir. Bıçakla kıyılır, kıyıldıkça unlanır (uğralanır). Damda
hılaların üzerine serilip bir iki gün güneşte kurutulur. Kurutulan erişte bez
torbaya konulur. Kışın bundan çorba ve pilav pişirilir. YUMURTALI ERİŞTE Önce, ince gözlü elekle un elenir. Unun içine yeterince yumurta kırılır, tuzu
eklenir. Yoğrularak hamur haline getirilir. Hamurdan alınan yumaklar ekmek
tahtasının üzerinde merdane ve oklava yardımıyla ince ekmekler halinde açılır.
Sonra bıçakla ince şeritler halinde kıyılır. Evin damı üzerinde serilen bezler
üzerinde kurutulur. Kuruduktan sonra avuç içinde ovalanır ve kalburdan elenir.
Kalburun üstünde kalan eriştedir. Erişte bulgur pilavına katılarak yenildiği gibi, suda hafifçe haşlanıp, yağda
kavrularak da yenilir. NİŞASTA YAPILIŞI Buğday yıkanır. Büyük kazanlarda güneşin altına konur. Bu şekilde birkaç kere
aktarılır. Sonra buğday çiğnenir. Daha sonra kazanlardan alınır. Suyu süzülür.
Ayran gibi durulan suyu tekrar tekrar süzülür. Daha sonra torbaya konulur,
tekrar süzdürülür. Çarşafların üzerinde güneşe serilir, elekten elenir ve
nişasta haline gelir.
|