DOMATES EKŞİSİ (SALÇASI) YAPIMI 1. Yapılışı: Domatesler doğranır, üzerine tuz serpilir. Bir iki saat
böyle kaldıktan sonra kemiste el ile bastırılarak ezilir, suyu alınır. Posası
atılır. Suyu süzülür ve derince leğenlere konularak güneşte olgunlaşıp,
koyulaşıncaya kadar günde bir iki defa karıştırılarak 2-3 gün bekletilir. Sonra
tuz serpilerek bidonlara yerleştirilir. Yemeklere tat ve renk katması için
kullanılır. 2. Yapılışı : Olgunlaşmış domatesler doğranır ve ocaktaki don kazanına
konularak kaynatılır. Sonra soğuması beklenir. Daha sonra kemiste ezilerek
süzülür, kaplara konulur ve güneşte koyulaşmaya bırakılır. 5-6 gün bekletilir,
tuzlanır ve bir kaba konulur. BİBER EKŞİSİ Kırmızı rengi almış biberler, çekirdeğinden temizlenir, sapları ayıklanır. Et
kıyma makinasında çekilir. Kemisten süzülür. Süzülen kıvam, dam üzerinde kaplara
bölünür. 3-4 gün sonra koyulaşınca, tuz serpilerek bidonlara yerleştirilir. ERİK EKŞİSİ Aş erik, ekşi erik, mardik erikten yapılır. Erikler kazanda kaynatılır. Çok
kaynatılırsa acısını verir. Kaynadıktan sonra torbalara konularak süzdürülür. Bu
şıra tekrar kazanda kaynatılır. Damda kaplara bölünür, gündelik olarak yüzünün
tozu alınır. Koyu kıvama geldiğinde kaplara konulur. ŞİLLAN (KUŞBURNU MARMELATI) SALÇASI Toplanan kuşburnu temizlenir. Az bir suyla ocakta kaynatılır. Haşlanan
kuşburnu (kemiste) elekte ovalanarak süzülür. Elek altına konan kapta biriken
kuşburnunun suyu tekrar ocakta kaynatılır. Kaynarken kuşburnunun içindeki ince
kıllar üzerine gelir buna kef denir. Bu, kepçeyle alınır. Kaynayan kuşburnu
geniş kaplara konularak kaldırılır. Kışın yemeklerin yanında suyla özenerek
içilir. Basura iyi geldiği için sade yenilir. Ekşili köftenin, sulu köftenin
içine de konulur. MERMERİK ERİĞİ EKŞİSİ Ufak, ekşi erikten yapılır. Erikler kaynatılarak güneşte kurutulur. Turşuya
konulduğu gibi, kışın, köftelere de tat katması bakımından konulur. Salçası (ekşisi) şöyle yapılır: Erikler yıkanır, kazanda bir ağız
kaynatılır. Sonra buradan alınarak bez torbaya konulup, ezilir ve süzdürülmesi
yapılır. Süzülen şırası kaplara konularak güneşte koyulaşıncaya kadar
bekletilir. Koyulaşan ekşi, bidonlara alınır. Kışın yemeklere ekşi tat vermesi
için kullanılır.
|