Malatya’da yetişen her türlü sebzenin kurutması
yapılır. Biber, dolmalık ve dilimleme olarak kurutulur. Dolmalık olarak
kurutulmasına “külah” ya da “kofik” adı verilir. Kışın biber dolması, biber
kızartması yapılabildiği gibi, diğer sulu köfte yemeklerine de katılır. Patlıcan, biberin kurutulması gibi yapılır. Kışın dolması, karnıyarık,
yoğurtlaması, kızartması yapılır. Köftelere katılıp pişirilerek de tüketilir.
Domates, ortadan ikiye bölünerek, tuz serpilir ya da biber külahı gibi içi
oyularak kurutulur. Kışın dolması yapılır, diğer sulu yelek ve köftelere
katılır. Kabak dolmalığı kurutulur. Kışın dolması yapılır. Fasulye, yaprakları kurutulup kışın sarma yapıldığı gibi, taze fasulyeler
doğranıp kurutulur, kışın yemeği yoğurtlaması yapılır. Ispanak, doğranarak kurutulur. Kışın yemeklere konulur, yoğurtlaması yapılır.
Kavrularak da yenir. Salatalık, hem içi oyularak dolmalık olarak hem de kabukları soyularak
kurutulur. Salatalık kabuğundan kışın kavurma ve yoğurtlama yapılır. Bamya, ipe dizilerek kurutulur. Kışın sulu yemeklere katılır. Pirpirim (semizotu), doğranarak kurutulur. Kışın pirpirim sulusu,
yoğurtlaması yapılır, pilava, çorbalara, köftelere katılır. Maydanoza bazı köylerde “bahdeniz”de derler. Kurutulup torbalara konulur.
Kışın yemeklere atılır. Anık (nane), kurutulup ezilir ve elenerek bez torbalara konulur. Kışın
yemeklere, özellikle tarhana çorbasına tat verici olarak atılır. Yarpuz, kurutulur. Kışın çorbalara konulur. Deri tabaklamasında kullanılır.
Dağ çayı, kurutulur. Kışın çay demlenerek içilir. Nefes açıcıdır.
|