VEJETARYEN TÜRK
MUTFAĞI BÖREKLER PUF
BÖREĞİ 3 bardak un 1/2
bardak su
1
yemek kaşığı sıvı yağ (Hamur için) 1 yumurta sarısı 2 yemek kaşığı
tereyağı (Hamur için) 1 tatlı kaşığı tuz 1 bardak sıvı yağ (Kızartma
için)
İçi: 1 bardak ufalanmış beyaz peynir 1/2
bardak kıyılmış maydanoz 1 yumurta (çırpılmış)
Hamurun Yapılışı
Unu geniş bir kaba
koyup ortasını havuz gibi açın, tuzu, suyu yumurta sarısını, 1 yemek kaşığı sıvı
yağı ekleyerek yumuşak bir hamur yapın. Üstünü kapatıp 10 dakika dinlendirin.
Unlanmış bir zeminde oklavayla hamuru açın. 25 cm. çapında açıldığında ince bir
oklava alın. (2,5 kalınlığında)ve hamurun çapı 50 cm kadar olana kadar hamuru
açmaya devam edin. İnce bir hamur tabakası (2,5 milimetre kadar) elde etmek için
oklavanın 2,5 cm kalınlığında olması gerekir. Bunu yapabilmek için hamurun
üstüne un serpip bir ucunu oklavanın kenarına sarıp kapatıp tekrar açın sonra
hamuru çevirip değişik açılardan açarak hamurun her tarafını eşit şekilde
düzleştirin. Şimdi küçük bir tencerede tereyağını eritin, kahverengi olmadan
iyice eriyip kızdığında ocağın üstünden alın ikinci yemek kaşığı dolusu
tereyağını ekleyin iyice bastırarak erimesini sağlayın, bu işlem ateşin üstünde
olmamalıdır. Sonra bu yağı geniş bir daire biçimindeki hamurun üzerine eşit bir
şekilde sürün ve hamuru 4'e bölün, her birini üstüste gelecek şekilde
yerleştirip dolapta 1 saat bekletin. Yağlanmış hamuru
top haline getirin ve sonra daha küçük toplara bölün. Önce birini sonra ötekini
unlanmış un tahtasının üstüne koyup 50 cm çapında açın. Sonra 10 cm büyüklüğünde
daire biçiminde çıktığı kadar kesip içine (tatlı kaşığı) harcı koyun ve yarım ay
biçiminde katlayın, uçlarını ıslak parmaklarınızla bastırıp birleştirin. Hamurun
tümü açılıp kesildiğinde ve harcı konduğunda bir bardak sıvı yağ (herhangi bir
bitkisel yağ olabilir) ısıtın, yağ iyice kızdığında 3 ya da 4 tane yarım ay
biçimindeki hamurları içine atın (kızartma tencereniz büyükse daha fazla
koyabilirsiniz) her iki tarafı altın renginde kızartıp kabarıncaya kadar
bekleyin. Sıcakken servis edin. 2 düzine kadar çıkar.
|