VEJETARYEN
TÜRK MUTFAĞI BÖREKLER BÖREK Türk
hamur işi diyebileceğiniz börek çok eskilerden gelmektedir. Biz Türkler için çok
lezzetli bir yemektir, çünkü börek hazırlamanın çok değişik biçimleri vardır ve
hemen herkesin favori yemeğidir. Türkler, bir başkasının evinde yedikleri böreğin
nefasetinden saatlerce bahsedebilirler, tıpkı meşhur bir pınardan su içtiklerinde
anlatabilecekleri gibi. Börekler de böylesi bir tutkuyla tanımlanır ve hafiflikleri,
katlarının güzelliği ve ağızda nasıl dağıldıklarıyla övülürlerdi. Kat
kat hazırlanıp fırında pişirilen böreklerle, içine konan harca göre değişik adları
olan kızartılmış börekler vardır. Kavrulmuş yeşillikler ve peynirli içle hazırlanmış
olanlar vardır ama bir de kıyma ve küçük küçük doğranmış etlerin baharat ve otlarla
zengin bir biçimde tatlandırılarak yapılmış börekler var. Börekler,
bayramların favori yiyecekleri olduğu kadar her gün yapılabilecek yemeklerdir.
Sıcak veya soğuk-piknikteyken soğuk-yenebilir ve bu hamur fırında pişirilen pilav
veya et yemeklerinin üstünü örtmek için de kullanılır. Kat
kat börek demek, hamurun 1,25 cm kalınlığında tahta bir oklavayla açılıp, metal
veya ateşe dayanıklı cam bir tepsi içine konması ve katlarının arasına da bolca
süt ve eritilmiş tereyağı eklenmesi demektir. Eskiden her börek bu şekilde hazırlanırdı
ama günümüzde yufka marketlerde satıldığından artık börek hazırlamak büyük bir
beceriyi gerektirmez. (Amerika'da satılan dondurulmuş filo hamuru da aynı işi
görür) Ama
yine de eğer insan gerçekten bir gurme türü ortaya çıkarmak istiyorsa, biraz becerili
olmalı ve belli bir zamanı ayırması gerekir. Kendi başına öğün olan börekler hem
göze hoş gelir hem de doyurucudur ve bu sebepten ekonomik olarak da beğenilirler.
|