Heykel Eğitimi

HEYKEL EĞİTİMİ

Daha önce de belirtildiği gibi, Cumhuriyet’e kadar, ülkede heykel eğitimi veren tek kurum 3 Mart 1883’te kurulup eğitime başlayan Sanayi-i Nefise Mektebidir. Bu kurum Cumhuriyet’le birlikte (1926) Devlet Güzel Sanatlar Akademisi adını almış ve Akademinin Heykel Bölümü uzun yıllar Cumhuriyet Türkiye’sinde yetişen tüm heykeltıraşların eğitim gördüğü tek kurum olma özelliğini korumuştur.

Ancak bu durum 1970’li yıllara kadar devam etmiş, bu dönemden itibaren Akademinin Heykel Bölümü dışında özellikle Gazi Eğitim Enstitüsü, gerçekleştirdiği birtakım atılımlar ve programında yaptığı yeni düzenlemelerle heykel eğitiminde dikkati çeken bir başka eğitim kurumu olmaya başlamıştır.

1926 yılında orta dereceli okullara öğretmen yetiştirmek üzere kurulan Gazi Eğitim Enstitüsünün başlangıçta her ne kadar amacı ve programı Akademide olduğu biçimiyle heykel sanatçısı yetiştirmek olmasa da, özellikle 1963 programıyla birlikte heykel derslerine daha fazla olanak tanıması ve ardından kurumda görevlendirmek amacıyla yetiştirilmek üzere yurt dışına öğrenciler göndermesi giderek heykel alanında daha da etkin bir duruma gelmesini sağlamıştır. 1978 yılında 4 yıllık eğitim programıyla Gazi Yüksek Öğretmen Okulu adını alan Gazi Eğitim Enstitüsünde Resim-İş bölümü çatısı altında heykel yeni bir dal olarak yer almış, böylece çağdaş anlamda heykel eğitimine başlanmıştır (Gezer 1984: 18).

Günümüzde ise, yurt genelinde yaygınlaşan 17 Yüksek Öğretmen Okullarının 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasasıyla Üniversitelere Eğitim Fakülteleri olarak bağlanması sonucu, bu ve benzeri kurumların Sanat Eğitimi bölümleri bünyesinde heykel eğitimi kapsamı daraltılmış olsa da yer almayı sürdürmektedir.

Diğer yandan, yine 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasasıyla 1982 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi adını alan Akademi, Türkiye’nin Güzel Sanatlar Eğitimi veren tek kurumu olma özelliğini yitirmiştir. Adı geçen yasa uyarınca Ankara Hacettepe, İstanbul Marmara, İzmir Dokuz Eylül, Eskişehir Anadolu, Antalya Akdeniz, Mersin, Kayseri, Erzurum Atatürk, Adana Çukurova, Antakya Mustafa Kemal, Van Yüzüncü Yıl Üniversitelerinde Güzel Sanatlar Fakülteleri kurulmuş, daha birçok üniversite de bu yönde girişimde bulunmasına karşın eğitici yetersizliğinden dolayı eğitime başlayamamıştır.

Kuşkusuz bugün Türkiye’nin birçok yerinde Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesinde gerekli altyapı ve donanım olmaksızın açılan heykel bölümlerinin çoğunun eğitim kalitesi tartışılıyor olsa da, sağlıklı gelişmeler de gözlenmiyor değildir.

 




 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 1609 kez gösterilmiştir.