Kemal Edip KÜRKÇÜOĞLU

Uygarlığın Doğduğu Şehir: Şanlıurfa

İlkçağdan Günümüze Urfa'da Sanat ve Edebiyat

Cumhuriyet Dönemi (1923-2000)

Kemal Edip KÜRKÇÜOĞLU (Eğitimci-Şair-Yazar)

1902 yılında Urfa’da doğmuştur. İlk öğrenimini Urfa’da, Orta Öğrenimini İstanbul’da ve Yükseköğrenimini ise Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Klasik Şark Dilleri Bölümünde tamamlamıştır. İngilizce, Fransızca, Arapça ve Farsça öğrenmiştir.

16 yaşında şiir yazmaya başlayan şair, bazı şiirlerini Ra’di mahlasıyla Tarih ve Edebiyat Dergisi’nde yayınlamıştır. Edebiyata aşina bir ailede yetişmesi, bilime vakıf olması, dil bilmesinden ötürü oldukça güzel şiirler yazmıştır. Şiirleri yaşadığı yıllarda yayınlanmamıştır. Urfa ağzı konusunda oldukça titiz bir çalışması bulunan şair, dini ve edebi konularda tahliller yapmıştır. Arapça ve Farsça’dan birçok çeviri yapmıştır. Yüksek İslâm Enstitüsü ve İlâhiyat Fakültelerinde İslam Dini, Tasavvuf ve Edebiyat Öğretmenliği yapmıştır.

1965 yılında Amerikan Hükümeti’nin davetlisi olarak ABD’ye giderek bir takım mesleki incelemelerde bulunmuştur. 1968 yılında emekli olan yazar, 14 Nisan 1978 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

Eserleri şunlardır: Urfa Ağzı (1. baskı 1945 – 2. baskı 1991), Edebiyat Sözlüğü (1973), Seyyid Nesîmi Divanından Seçmeler (1973), Kırk Hadis Tercümesi (1951), İmanda Birlik, Vatanda Birlik (1955), Beng-ü Bâde (1955), Din ve Milliyet (1956), Ramazana Girerken (1956).

Şiirlerinden bir örnek:

Aşkın dediler subûta vardı
Ümmid önü derd-i hasret ardı

Gördüm dil-i zârı can yolunda
Canânı sual edip aradı

Peykancı firak deldi kalbi
Şemşiri mezak bağrı yardı

Dildârımın ismi yâd olundu
Sevdası heman payanı sardı

Söz yâre gelince gitti aklım
Rengim sarardı gözüm karardı

Ol şûh demez mi bir gün olsun
Hicrânzede bir Kemal vardı.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 3854 kez gösterilmiştir.