Mutfakla İlgili Adet ve İnanmalar Anadolu'nun tüm yörelerinde olduğu gibi Ahlat ilçe merkezinde de mutfak etrafında oluşan gelenek, görenek, adet ve inanmalara dayalı olarak birçok uygulama ve pratiklere başvurulduğu gözlenmektedir.
Yöre halkı, sofraya “sofra” yemeğe ise “aş” demekte; sofranın temel malzemelerini sofra bezi, tahta, sini olarak ifade etmektedir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de yemek yer sofralarında yenmektedir. Yöre halkının sofranın hazırlanmasına yönelik ifade biçimi; “sini kuruldu”, “sofrayı getir”, “siniyi kur” şeklindedir.
Günde; sabah, öğlen, akşam olmak üzere üç öğün yemek yenmekte, günlerin uzun olduğu zamanlarda ikindi zamanı da sofra kurulmaktadır.
Yörede 1960'lı yıllar ve öncesinde, genellikle beyaz lahanadan güz (sonbahar) aylarında yapılan “çortu” ve undan yapılan “haşıl”, “murtuğa” ve çeşitli çorbalar sabah kahvaltısının vazgeçilmez yiyecekleriydi. Geçmişte çayla kahvaltı hemen hemen hiç yapılmazken, günümüzde tüm Ahlat halkının yaşamına girmiş durumdadır.
Öğlen yemeği; 12.30 - 14.00 saatleri arasında yenmekte; yemekte genellikle kabak dolması, pilav (kartoflu pilav, baklalı pilav, mercimekli pilav, domatesli pilav), tuzlu Van Gölü balığı, turşu yenmektedir. Öğlen yemeğinin vazgeçilmez içeceği ayrandır.
Akşam yemeğinde, genellikle öğlenden kalan yiyecekler ve hafif (hazmı kolay) yemekler yer almaktadır. Bunlar ayran aşı, turşu aşı olarak belirtilmektedir.
|