Dövme, Nohut, Et ve Sebzeyle Yapılan Yemekler

Dövme, Nohut, Et ve Sebzeyle Yapılan Yemekler

Harse:

Dövme ayıklanır, yıkanarak temizlenir, büyük harse kazanlarında suyla iyice kaynatılır. Büyük harse küpü tandıra gömülür. Suyla iyice kaynatılan dövme bu küpün içine boşaltılır.

Bir harse küpü içinde ayrı bir yerde; iyice pişirilerek kemiklerinden ayrıldıktan sonra ayıklanan 5-10 kg. horoz veya hindi eti hazırlanır. Etler, et suyu ve 1 kg. içyağıyla birlikte harse küpüne ilave edilir ve harse küpünün ağzı kapatılır, hava almasın diye etrafı çamurla sıvanır. Bu şekilde akşamdan sabaha kadar tandırın içinde yavaş yavaş pişer. Ağzı açıldıktan sonra kaynayan harse özel harse ağaçlarıyla, harse zincirlenip içindeki et belli olmayacak hale gelinceye kadar devamlı karıştırılır. Piştikten sonra tuzu ilave edilerek tabaklara servis yapılır. Tabakların üzerine kızarmış tereyağı dökülür.

Bu yemek, zahmeti çok olduğu için genellikle bayramlarda ve düğünlerde yapılmaktadır. Düğünlerde yapılan, etrafı akşamdan çamurla sıvanan harsenin ağzı sabahleyin 'toy beyi'nin, 'toy reisi'nin başında bekleyen yaşlı birine bahşiş vermesiyle açılır. Harseden, önce toy beyi yer, sonra orada bulunan herkese dağıtılır.

Keşkek:

Dövmeyle nohut eskiden çömleklerde, günümüzde ise tencerede suyla iyice pişirildikten sonra kemikli et ilave edilerek pilav kıvamında olacak şekilde pişirilir. Ayrı bir yerde kızarmış tereyağında soğan ve kıyma iyice kavrulur. Keşkek tabaklara servis yapıldıktan sonra, tereyağıyla hazırlanmış karışımdan tabakların üzerine birer kaşık konur. Bu yemek genellikle ramazanın ilk günü yapılır. Yörede “keşkek yerken içinde taneler tespih çeker” söylemi yaygındır.

Turşu aşı:

Kaynamış suyun içine; dövme, nohut, kuru fasulye, yeşil fasulye konarak tandırın içine bırakılır (artık düdüklü tencerede pişiriliyor); ayrı bir kapta şilor (yaban eriği) kaynatılır, kaynatıldıktan sonra iyice ezilerek çekirdekleri ayıklanır. İyice ezilen şilor tandırda yavaş yavaş pişen turşu aşının içine ilave edilerek servis yapılır. Bu yemek genellikle akşam yemeklerinde yenir.

Erik (kayısı) aşı: Dövme, nohut ve bakala (yeşil fasulye) suda kaynatılır. Kaynayınca erik ve su ilave edilerek çömlek içerisinde tandıra bırakılır, hafif ateşte pişirilir.

Çortu (lahana) aşı:

Turşu olarak da tüketilen çortu, aş yapılacağı zaman suyuyla birlikte küpten alınarak, çömleğe konur; içerisine bir kase dövmeyle, kemikli, ilikli ve yağlı et ilave edilir. Rengi ve tadı güzel olsun diye yağ ve salça da konarak tandırda pişirilir. Genellikle sabah kahvaltısında ve akşam yemeklerinde yenir.

Ayran aşı:

Yağlı ayran iyice çırpılır. Ayran soğukken içine dövme atılarak tandıra konur, kaynayana kadar yavaş yavaş karıştırılır. Kaynadıktan sonra içerisine ince ince doğranmış kabak atılır. İyice piştikten sonra tuzu atılarak soğumaya bırakılır ve soğuk olarak servise sunulur.

Ayran aşı yukarıda anlatıldığı gibi yarpuzla, kengerle, maydanoz ve yağlıcalıyla da pişirilmektedir. Mercimekli cılbır:

Yeşil mercimek suda haşlanır, içerisine kayısı kurusu (erik kurusu) atılır. Kızgın yağda soğan, kıyma, kayısı, mercimek, salça, domates kavrulur, üzerine yumurta kırılarak piştikten sonra servis yapılır.

Domatesli cılbır:

Kuru domates, kızgın yağda soğan ve kıymayla kavrularak, az suda pişirilerek servis yapılır.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 5128 kez gösterilmiştir.