Çorbalar

VEJETARYEN TÜRK MUTFAĞI

ÇORBALAR

Pirinç Türk çorbalarında çok önemli bir malzemedir. Damak tadına uygun olması için halvetleninceye kadar pişirilmelidir. Yoğurtlu Pirinç çorbası, Tavuk çorbası'nın Türk versiyonudur. Hafif depresyona, şiddetli üşütmeye ve mide bozukluğuna birebir geldiğine inanılır. Eğer yoğurt ev yapımı ise iyileşme yüzde yüzdür. Kurutulmuş veya taze nane bu çorbaya mutlaka konmalıdır ve eğer bu çorbayı ilaç niyetine içecekseniz tabii ki yağı iptal etmelisiniz.

Kahverengi mercimek çorbası yaptığınızda kuru veya taze naneniz mutlaka olmalıdır, çünkü nanesiz bu çorbanın hiç çekiciliği olmaz. İyi üzüm sirkesi, un çorbasında olduğu kadar bu mercimek çorbasında da kesinlikle gerekir. Öyle görünüyor ki biz Türkler çorbalarımızı genellikle biraz ekşimsi seviyoruz, çünkü hemen hemen hepsinde biraz sirke veya taze sıkılmış limon suyu kullanmak gerekir.

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır

Yoğurt için elektrikli bir alet gerekmez. Aslında bunun için ihtiyacınız olan tek şey hava cereyanı olmayan sıcak bir köşedir, mesela bir dolabı kullanmak harika olur.

Daha önce yaptığınız yoğurttan mutlaka bir-iki kaşık ayırmalısınız. Bu sizin mayanızdır. Eğer ilk kez yoğurt yapıyorsanız, tabii ki çarşıdan alınmış yoğurdun birkaç kaşığını maya olarak kullanacaksınız. Sütün sıcaklığı vücut ısısında veya biraz daha fazlası olmalıdır. Sonra maya iyice karıştırılır ve sütten birkaç kaşık yavaş yavaş eklenerek ılık hale gelmesi sağlanır. (Mayanın oda sıcaklığında olması gerektiğinden, önceden dolaptan çıkarmak iyi olur. ) Maya 4-5 kaşık sıcak sütle karıştırıldığında sütün içine dökülür ve iyice karıştırılır. Sonra kabın kapağı kapatılır ve eski süveterle ya da havlularla etrafı iyice sarılarak sıkıştırılır. Yoğurt en az altı saat mayalanmaya (dinlenmeye) bırakılır. Genellikle kendimiz yatmaya giderken yoğurdu da uyumaya bırakırız. Sabahleyin etrafındaki tüm kapladığımız şeyleri alıp soğuk bir yere - tercihen buzdolabına elbette - koymayı sakın unutmayın, yoksa yoğurdunuz ekşir!





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 4934 kez gösterilmiştir.