Bostan otu : Kavurması, bulgurlu pilavı ve
yoğurtlaması yapılır. Çaşır göbeleği : Ağaç diplerinde olur. Rengi beyazdır. Etli bir
görünüşü vardır. Yağda kavurması, közlemesi, bulgurlu pilavı yapılır. Göbelek : Kırda yetişen mantar. Kavurması, közlemesi ve pilavı
yapılır. Hardal otu : Devetabanı gibi yaprakları olur. Kavurması ve salatası
yapılır. Çalık piri : Kökü havuç gibidir. Yaprakları incedir. Kökü çiğ olarak
yenilir, yaprakları (pir) ise kavrulur. Çiriş : Sarımsağa benzer. Kavurması ve pilavı yapılır. Çoban döşşeği : Ayranlı çorba gibi çorbası yapılır. Ebegümeci (ebemgümeci) : Salatası, kavurması ve kömbesi yapılır. Işgın : Sulusu, pilavı, boranısı (sarımsaklı yemeği) yapılabildiği
gibi çiğ olarak da yenilebilir. Tadı ekşidir. Gülgülü : Kavurması, buğulaması, pilavı yapılır. Keçimemesi : Kavurması, buğulaması, yoğurtlaması yapılır. Glasor otu : Kavurması, salatası ve pilavı yapılır. Pepe kuşu : Tuzlanıp yenilir. Yonca : Tuza batırılarak yenir. Erik ekşisi katılarak salatası
yapılır. Ayranlı çorba ve köfteye konur. Ağ baldır : Yoğurtlaması, pilavı ve sulusu yapılır. Pancar peziği : Cacık sulusu yapılır. Köfte ve kömbelere iç olarak
konulur. Çalık : Tuza batırılarak yenilir. Şirin : Yemeklere katılmasının yanı sıra yeşillik olarak da yenilir.
Çetirim Çıynağı : Çiğ olarak tuza batırılıp yenildiği gibi buğulaması
ve pilavı yapılır. Kenger : Yaprakları dikenli ve büyüktür. Yapraklarından kavurması,
salatası, yoğurtlaması yapılabildiği gibi, kökü kesilerek “kenger sakızı” da
elde edilir. Madımak : Kavrulur, pilavı yapılır ve salata olarak da yenilir. Yarpuz (yarpız, narpız): Sulusu ve salatası yapılır. Kurutularak tat
ve koku verme maddesi olarak kullanılır. Doğranarak ayranlı çorbaya katılır.
Deri tabaklamasında yararlanılır. Isılgan : Sulusu yapılır. Çiğdem : Çiğ olarak yenildiği gibi, sütlü çorbası da yapılır. Perper : Semizotu türündendir. Salatası, sulusu ve yoğurtlaması
yapılır. Pirpirim : Salatası, sulusu, yoğurtlaması yapılır. Kurutulup kışın
sulu yemeklere de konulur. Selem yemliği : Sulusu, pilavı ve yoğurtlaması yapılır. Gelin parmağı : Sulusu ve pilavı yapılır. Toklu başı : Sulusu, pilavı ve kavurması yapılır. Tort (kuşkonmaz) : İri ve tüylü bir ottur. Yumurtalı kavurması
yapılır. Yemlik : Kırlardan toplanan otlara topluca bu ad verildiği gibi, bu
adda bir de ot bulunur. Tuza batırılıp yenilebildiği gibi, salatası,
yoğurtlaması, pilavı ve kavurması yapılarak da yenilir. Övelik (Labada) : Salatası, kavurması ve pilavı yapılır. Yağlıca : Sulusu, pilavı ve yoğurtlaması yapılır. Kılcan : Yaprakları ince ve uzundur. Pilava katılır. Tekesakalı : Tuza batırılarak yenilir. Bu ota “iskalof” da denilir.
Kızoğluk (kuzukulağı): Pilavı ve kavurması yapılır. Tadı ekşidir. Gosgocum : Toprak altında yetişir. Ceviz büyüklüğünde ve koyu
renklidir. Çiğ olarak yenir. Parlacık otu : Sulusu ve yoğurtlaması yapılır, çorbaya katılır. Topalak : Sulak yerlerde yetişir. Kök kısmı bilye büyüklüğünde ve
siyahtır. Yaprakları ise uzun ve incedir. Yaprakları yenilmez, kökü çiğ olarak
yenilir. Domalan : Yerelmasına benzer. Nisan ayında toplanır. Yumru şeklinde ve
kırmızı renktedir. Et tadındadır. Pilavı közlemesi ve kavurması yapılır. Erişte otu : Pilavı ve kavurması yapılır. Kilim sacağı : Pilavı, sulusu, kavurması ve yoğurtlaması yapılır. Lüğüç : Pırasa gibidir. Yeşil olarak ve kurutularak yemeği yapılır.
Önce haşlanarak acı suyu alınır. Acısını iyice almak için lüğüçle yapılan yemeğe
kızoğlak otu katılır. Kavurması ve sulusu yapılarak da yenilebilir. Kızıl Eğlik : Pilavı ve yoğurtlaması yapılır. Kurt Kulağı : Pilavı, kavurması ve yoğurtlaması yapılır. Horoz Kuyruğu : Pilavı, kavurması ve yoğurtlaması yapılır.
|