Kırlardan toplanan birçok ot, şifa
verici yönleriyle de kullanılmaktadır. Bu konu halk hekimliği sahasına girdiği
için yalnız yenilebilir ve çay olarak içilebilenlerden söz edeceğiz. Dağçayı : Kırlardan toplanan sarı çiçekli bir ottur. Taze olarak
yaprakları kaynatılıp içilebildiği gibi, kurutularak da aynı amaçla
kullanılabilir. Toplanan otlar desteler haline getirilip güneşte kurutulur.
Sonra satır veya bıçakla doğranır. Bir bez torbaya konur, kışın bundan çay
demlenir. Peryavşağı (perot) : Kaynatılarak suyu çıkartılır. Bağırsaklara da iyi
geldiği söylenir. Anık (nane): Hem yemeklere tat ve koku verici olarak kullanılır hem de
kaynatılarak içilir. Mide bulantısına ve bağırsaklara faydalı olduğu bilinir.
|