(Yemekler, Salatalar,
Çorbalar, Yoğurtlama ve Kavurmalar) PİRPİRİM SULUSU Pirpirim otu temizce yıkanır ve bir tencerede suyla haşlanır. Ayrı bir
tencerede kuşbaşı et kızartılır, içine önceden ıslatılmış ak nohut koyulur.
Üzerine su eklenir. Su kaynadıktan sonra pirpirim aktarılır. Tuzu eklenir. Bir
iki diş sarımsak döğülerek katılır. Bir iki taşım da bu şekilde pişirildikten
sonra ateşten indirilir. ÇİĞDEMLİ SÜTLAÇ Toplanıp temizlenen çiğdem kökü kaynamış süte katılır, içine bir miktar
bulgur konur. Çok az tuz ve yeterince şeker katılıp hafif koyulaşıncaya kadar
orta hararette kaynatılır. Daha sonra tabaklara konulup servis yapılır. BOSTAN OTU YOĞURTLAMASI Haşlanan bostan otu sarımsaklı yoğurda katılarak yenir. BOSTAN OTU KAVURMASI Temizlenip doğranan bostan otu yıkanır. Isınmış suya az miktarda tuz atılır.
İçine temizlenmiş bostan otu konularak haşlanır. Daha sonra suyu süzülüp
sıkılır. Bir baş kuru soğan yağda kavrulur. Üzerine kırmızı biber de eklenip
haşlanmış bostan otu üzerine karıştırılarak kavrulur. Piştikten sonra servis
yapılır. KENGER KAVURMASI Temizlenip yıkanan kenger, ufak ufak doğranır, kaynar suya dökülerek
haşlanır. Haşlanan kengerler süzgeçten (kemis) geçirilip bir tencere içinde
yağla birlikte tuz ve biber ilâve edilerek kızartılır. Üzerine yumurta kırılır
piştikten sonra ateşten indirilir. KENGER BORANISI Kavrulmuş kengerin üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek yapılır. KENGER SULUSU Malzemeler : 100 gr. muhaşer, 3 kaşık tereyağı, 2 baş soğan, 2 yumurta, tuz,
kırmızı biber. Haşlanmış kenger, 100 gr. kadar muhaşer, biraz yağ ve iki baş soğan bir
tencereye konulur. Yağ eriyip, soğanlar pembeleştikten sonra üzerine 2 su
bardağı kadar su eklenir. Tuzu ve kırmızı biberi de atılarak pişmeye bırakılır.
Piştiği anlaşılınca ayrı bir kapta iki yumurta çırpılarak içerisine ilave edilir
ve yumurtalar da piştikten sonra ateşten indirilir. PANCAR PİRİ YOĞURTLAMASI Pancar pirleri (yaprakları) doğranır, suda haşlanır, kemisten süzülür, yoğurt
katılarak yenilir. CACIK SULUSU Yemlik, fırçalık otları kırlardan toplanır, yıkanır ve doğranır. Ayrı bir
kuşkanada soğanı, salçası yağda kavrulur. Üzerine cacıklar aktarılır. Biraz su
eklenir. Bir müddet pişirildikten sonra üzerine biraz bulgur ya da pirinç
eklenir ve tamamen pişmesi beklendikten sonra ateşten indirilir. OT SULUSU Pirpirim, yeşil fasulye, nohut, patates, patlıcan, yeşil biber, soğanla
yapılır. Bunlar doğranır. Birlikte pişirilir. Etsiz olur. Üzerine aşyağı
eritilip dökülür, tuzu eklenir. Yağı ile birlikte pişirildiği de olur. EBEGÜMECİ YOĞURTLAMASI Malzemeler : 250 gr. kıyma, 2 baş soğan, 2-3 biber, 2-3 domates, 1 kg.
ebegümeci, 1 su bardağı yoğurt, 3-4 diş sarımsak, tuz. Toplanan ebegümeci yıkanır, doğranır. Bir tavada 250 gr. kadar kıyma
kızartılır. Üzerine kıyılmış soğan, biber, domates doğranır ve kızartılır.
Bunların üzerine ebegümeci de eklenir. Bir miktar su konur, tuzu eklenir. 20 dk.
kadar beraberce pişirilir. Ateşten indirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt
dökülerek yenir. CACIK PİLAVI (OTLU PİLAV) Cacıklar yıkanır ve doğranır. Tencerede yağ eritilir. Sıcak su eklenir. Su
kaynadıktan sonra cacık içine aktarılır, tuzu eklenir ve hafif ateşte pişirilir.
SÜTLÜ ÇİĞDEM ÇORBASI Yabandan toplanan çiğdemler soyulur ve temizlenir. Süt ile pişirilir. Buna
sütlü çiğdem adı verilir. TORT KAVURMASI Tort, irice tüylü bir ottur. Kenger gibi önce içi hazırlanır. Tort temizlenip
yıkandıktan sonra haşlanır, süzülür. Daha önce hazırlanan içe muhaşer, soğan,
baharat konur. Tort hazırlanan içle birlikte kavrulur. Üzerine yumurta da
kırılabilir. Buna tort kavurması denir. Tort yoğurtlanarak da yenilebilir. YARPUZ SALATASI Toplanan yarpuz temizlenir, yıkanır. Doğrandıktan sonra salça, karabiber,
kırmızı biber eklenip karıştırılarak salatası yapılır. YEMLİK KAVURMASI Yemlik daha çok buğday tarlalarında ve önceki yıla ait anız yerlerinde
bulunur. İyice temizlenen yemlik yıkanır, doğranır. Soğan da doğranarak bir
miktar yağla birlikte tavada kavrulur. Tuz eklenir. Süzgeçte suyu sıkılır ve
yenilir. Ayrıca pilava katılarak da pişirilebilir. Kuluncak’ta “buğma yemeği”
adı da verilir. PARLACIK OTU SULUSU Parlacık otu önce yıkanır ve doğranır. Tencerede yağ eritilir, içine muhaşer
atılır. Üzerine parlacık otu aktarılır. Suyu eklenir. Biraz sulu olarak ateşten
indirilir. DOMALANLI PİLAV Domalan, baharda toprak altından çıkartılır. Yerelmasına benzer. Domalanı
topraktan çıkartmak için “galguç” adı verilen, yarım metre uzunluğunda, ucu
sivriltilmiş sopalar eşme aracı olarak kullanılır. Toplanan domalanlar yıkanır doğranır. Tencerede yağ eritilir. Domalanlar kaba
aktarılır. Hafifçe kavrulur, üzerine kaynamış su eklenir. Tuzu atılır. Bulguru
salınır. Pişince ateşten indirilir. DOMALAN KAVURMASI VE KEBABI Domalanlar toplanır, temizlendikten sonra doğranır, tavada yağ eritilerek
doğranmış domalanlar aktarılır ve kavrulur, tadı et gibidir. Domalanın kebabı ise şöyle yapılır : Domalanlar halka halka kesilir veya
ortadan bıçakla ikiye bölünür. Bu şekilde hazırlanan domalana tuz serpildikten
sonra, ateşin korunda pişirilir. GÖBELEK – GÖBEK (MANTAR) YEMEĞİ Malzemeler : 1 kg. mantar, 100 gr. kavurma, 2 baş soğan, 2-3 kaşık yağ, 1-2
kaşık salça, tuz, biber. Terbiyesi için 2 yumurta, bir bardak süt. Toplanan mantar doğranıp yıkandıktan sonra bir kaba konur, üzerine ayran
ilave edilir bu şekilde 1 saat kadar bekledikten sonra ayrı bir kapta 2 baş
soğan yağla birlikte kavrulur. Kavrulan soğana 100 gr. kadar kavurma, salça, tuz
ve biber eklenir. Önceden ayranda bekletilen göbelek süzgeçten geçirilir.
Süzgeçten geçirilen göbelek iyice yıkanır. Yıkanan göbelek kavrulmuş olan
malzemeyle karıştırılır. Üzerine bir miktar su ilave edildikten sonra pişmeğe
bırakılır. İyice piştikten sonra iki yumurta ile bir bardak süt katılır. Bir
müddet daha pişirildikten sonra ateşten indirilerek servis yapılır. YARPUZ SULUSU Malzemeler : 500 gr. yarpuz, 2 baş soğan, 2- 3 kaşık yağ, 100 gr. kavurma,
yarım su bardağı muhaşer, bir su bardağı süt, tuz. Soğan doğranır, yağ ile hafifçe kavrulur. Kavurma eklenir. Bu karışıma
muhaşer (kara nohut) konulur, birlikte pişirilir. Bir tarafta ayıklanmış ve
yıkanmış yarpuz doğranır. Üzerinde sıcak su gezdirilir. Kaynayan muhaşer ve
kavurma karışımına konur. İyice pişirilir. Piştikten sonra bir bardak su ve süt
konulur. Tuzu atılır. Biraz piştikten sonra servis yapılır. Isırgan otu da
yarpuza katılabilir. GÜLGÜLÜ-KEÇİMEMESİ-ÇETİRİM ÇIYNAĞI BUĞULAMASI Bu otlar toplandıktan sonra temizlenir, doğranır ve haşlanarak süzüldükten
sonra yağ ile kavrulur. Salça, su, pirinç ya da bulgur eklenerek pişirilir. HARDAL OTU SALATASI VE KAVURMASI Hardal otunun kökü temizlenir, doğranır. Suda haşlanır. Haşlanan hardal kökü
süzülür. Bol soğan, zeytinyağı ve limonla karıştırılarak salatası yapılır.
Hardal otu, kavurması yapılarak da yenir. ISIRGAN SULUSU Malzemeler : 1 kg. ısırgan, 100 gr. kavurma, 2 baş soğan, 2 kaşık salça, 2
kaşık yağ, yeteri kadar tuz ve biber, 2-3 yemek kaşığı pirinç. Isırgan devetabanı gibi iri iri yapraklı olur ve dağlarda yetişir. Buralardan
toplanan ısırgan temizlenir ve iyice yıkanır. Bir tencerede 2 baş soğan,
salçası, tuzu ve biberiyle beraber kavrulur. Bunlara 100 gr. kadar kavurma
eklenir. Bunların üzerine önceden hazırlanmış olan ısırgan dökülür. Suyu ilave
edilerek pişirilir. 10 dk. kadar pişirildikten sonra pirinci eklenir. Bir dalım
(taşım) kaynatıldıktan sonra yemek hazır olmuştur, servis yapılabilir. IŞGIN (ISIRGAN) PİLAVI Işgının yaprağından (çöpünden) yapılır. Işgın yaprağından ayrılıp doğranır.
Bir baş kuru soğan doğranıp yağda kırmızı biberle karıştırılarak kavrulur.
Üzerine yıkanmış ışgın yaprağı konur. Işgın pişerken üzerine bulgur eklenir,
tuzu atılıp pişirilir. IŞGIN BORANISI Haşlanan ışgın sapları yağda çevrilip üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp
yenir. TOKLUBAŞI OTU PİLAVI Kırlardan toplanan toklubaşı otu yıkanır ve doğranır. Tencerede yağ eritilir,
üzerine kaynamış su konur. Bir tutam tuz atılır. Bulguru salınır ve üzerine
toklubaşı otu aktarılır. (Bu ot yerine gelin parmağı, selem yemliği gibi otlar
da kullanılabilir.) Pişince ateşten indirilir. KUŞBURNU KÖFTESİ Kuşburnu toplanır, yıkanır. Kazana konularak kaynatılır. Tamamen pişince
ateşten indirilir, soğutularak süzgüden süzülür. Süzme işi el ile ezilerek
yapılır. Sonra bu işlem ikinci defa tekrarlanır. İkinci defa süzdürülen kuşburnular kazana konulur, kaynatılır. Kaynadıkça
suyun yüzüne çıkan kuşburnunun tüyleri bir kaşıkla alınarak atılır. Ateşten
indirilir. İnce bulgurdan hamur yoğrulur. Bundan fındık büyüklüğünde köfteler dökülür.
Bu köfteler kuşburnu suyu ile pişirilir. Üzerine doğranmış soğan, toz biber,
nane, tuz ve yağ eklenerek beraberce pişirilir. YARPUZ SALATASI Toplanan yarpuz temizlenir, doğranır. Yeşil soğan, salça, karabiber,
kırmızıbiber, tuz eklenerek karıştırılıp salatası yapılır. KENGER SALATASI Dağ kengeri, yemlik, kuzukulağı ve soğan hep beraber doğranır ve salata
yapılarak yemeklerin yanısıra yenilir. SÜTLÜ KENGER PİLAVI Kengerler doğranır, suda haşlanır. Üzerine bulgur ilâve edilir. Sütü eklenir.
Pişince ateşten indirilir. CACIK KAVURMASI Kırlardan toplanan otlara “cacık” denir. Toplanan otlar yıkanır, doğranır ve
tencerede haşlanır. Sonra kemise konularak suyu sıkılır. Sonra tavada yağ
eritilir, yağa soğan doğranır. Soğan pembeleştikten sonra haşlanmış cacık
eklenir, birlikte kavrulur. Kavrulan cacık üzerine yumurta kırılır. Tavanın ağzı
kapatılır. 3-4 dk. sonra yemek yenmeğe hazırdır. ÇAŞIR GÖBELEĞİ PİLAVI Kırlardan toplanan çaşır göbeleği önce suda yıkanır, doğranır. Daha sonra
yağda kavrulur. Üzerine su eklenir. Su kaynadıktan sonra bir tutam tuz atılır ve
yeterince bulgur suya salınır. Pilav pişince kuşgana ateşten indirilir. ÇAŞIR KAVURMASI Çaşır suda yıkanır, doğranır. Daha sonra yağda kavrularak yenir. YANIÇ Çiriş ve körme otundan yapılır. Toplanan çiriş ve körme otu doğranır, süzgüde
(kemis) yıkanır. Akşamdan yoğrulan hamurdan yufka açılır. Önceden hazırlanan
içten (körme ve çiriş otu yağ, soğan, toz biberle birlikte kavrulur.) bu
yufkanın arasına konulur. Yufka ikiye katlanır ve saçta pişirilir.
|