Kışın tüketmek için koyun, dana vb.
hayvanların etinden kavurma yapıldığı gibi, günümüzden 15-20 yıl önce çok yaygın
fakat şimdi yaygınlığını yitirmiş olan “et kurutma” tekniği ile et kışa
saklanır. Ayrıca kuyruk yağı ve iç yağı eritilerek “kakırdağı” ya da “kak”ı, kışın
yemeklere konulmak üzere saklanır. Torba Eti Et kemiklerinden ayrılır ve içine tuz, baharat karıştırılarak güneşte
kurutulur. Kışın yenir. Günümüzde etin kışa saklanma yollarından olan bu biçimi
artık çok az uygulanmaktadır. Kış Kavurması Etler kemiğinden soyulur ve kuşbaşı biçiminde doğranır. Bir teştin içine
konulur. Bu etlerin üzerine iç yağı eklenerek ateş üzerinde kavrulur. Sonra
tenekelere konulur. Yağlar kavurma ile beraber donar. Kışın kahvaltıda,
yemeklerde et olarak kullanılır. Dürme Etler ince ince parçalanır ve iyice tuzlanır. Sonra güneşte kurutulur.
Toplanıp bez torbalara konularak kışa saklanır. Kışın yemeklerde kullanılır.
15-20 yıl öncesine kadar kullanılan bu kurutma biçimi şimdi terkedilmiştir.
|