Yabani Otlarla Yapılan Yemek ve Yiyecekler

Yabani Otlarla Yapılan Yemek ve Yiyecekler

Isırgan otu şillesi:

Isırgan otu yıkanır, temizlenir, doğranır, kızarmış tereyağında güzelce kavrulur, istenirse içine salça atılabilir. Salça ile de kavrulduktan sonra iki bardak bulgur ilave edilerek tekrar kavrulur, suyu konarak hafif ateşte pişirilir, suyu çekince servis yapılır. Aynı şekilde 'ebegümeci'nin de yemeği yapılır.

Tortuk kavurması:

Tortuk yıkanıp temizlendikten sonra su ile iyice haşlanır. Sonra haşlanmış tortuğun suları süzülür. Kızarmış tereyağında soğanla kavrulur, üzerine yumurta kırılarak hafif ateşte pişirilir. Servis yapılır.

Parpar (semizotu) yemeği:

Parpar ayıklanır, yıkanır, doğranır. Bir tencerede yağ, soğan ve salça kavrulduktan sonra içine parpar ilave edilerek tekrar kavrulur. Bir yemek kaşığı pirinç içine konup su ilave edilerek pişirilir. Pişmeye yakın tuzu ilave edilerek servis yapılır. İstenirse üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Parpar yağda kavrulup, üzerine yumurta kırılarak da yemeği yapılmaktadır.

Parpar salatası:

Parpar ayıklanır, yıkanır, ince ince doğranır. İçine soğan doğranır, limon, tuz ve zeytinyağı ilave edilerek servis yapılır. Parpar çiğ olarak da tuzlanıp, üzerine yoğurt dökülerek salata şeklinde de tüketilmektedir.

Isırgan otu salatası:

İlkbaharda ısırgan otu tazeyken ısırmadan toplanır, ayıklanır, yıkanır, temizlenir, dili ısırmasın diye üzerine tuz serpilerek o tuzla biraz bekletilir, domates, soğan doğranır. Üzerine tuz, limon, zeytinyağı dökülerek salata şeklinde de yenir. Su teresi de ısırgan otu salatası şeklinde hazırlanarak tüketilir.

İlkbaharda (nisan- mayıs) aylarında toplanan çireş ayıklanır (yaprak gibi olur, yaprakları kullanılır), yıkanarak temizlenir. Kızarmış yağda soğan ve salçayla birlikte kavrulur, su ilave edilerek kaynatılır. Kaynadıktan sonra az miktarda bulgur atılır. Bulgur pişince servis yapılır, kıvamı bulgur pilavından yumuşak olur.

Çireş şiresi:

İlkbaharda (nisan-mayıs aylarında) toplanan çireş ayıklanır (yaprak gibi olur, yaprakları kullanılır), yıkanarak temizlenir, kızarmış yağda soğan ve salçayla birlikte kavrulur. Su ilave edilerek kaynatılır, kaynadıktan sonra az miktarda bulgur konur, kıvamı pilavdan yumuşak olacak kadar pişirilerek servis yapılır.

Çireş aşı:

Çireş ayıklanır, yıkanır, doğranır. Ayrı bir yerde su ile haşlanarak pişirilen dövmenin üzerine ilave edilir. Dövme haşlanırken içine kemikli et ve az miktarda yağ konur. Çireşle birlikte et ve dövme iyice piştikten sonra ezilerek tabaklara servis yapılır. Üzerine tereyağı dökülerek yenir.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 4216 kez gösterilmiştir.